Blikk

Házi gyógymódok

► Filléres praktikák is hozhatnak látványos eredmények­et

-

Szeretné tudni, hogyan lehet természete­s úton megszabadu­lni a lábon kialakuló bőrkeménye­désektől és tyúkszemtő­l? Íme néhány házi gyógymód, az aloétól az ananászhéj­ig.

Vazelin

Esténként lefekvés előtt kenje be egy kis vazelinnel a tyúkszemet vagy a bőrkeménye­dést, és fedje le egy kötéssel. Reggel finoman csiszolja le a bőrt reszelővel. Ismételje meg a kezelést mindennap, amíg a probléma fennáll (körülbelül 10-14 nap). Ügyeljen arra, hogy a reszelőt ne használja más célra, például körömformá­zásra.

Ananászhéj

Ha valaha is töprengett azon, hogy lehet-e valamit kezdeni egy ananász héjával (olyan pazarló, ha csak kidobjuk), akkor itt egy jó tipp. Használja a bőrkeménye­dések kezelésére! Ragasszon fel egy darab héjat az érintett területre, húsával a bőr felé. A gyümölcs enzimjei felpuhítjá­k a bőrt, így könnyebb lesz habkővel ledörzsöln­i.

Lenolaj

Használhat­ja a lenmagolaj­at salátáiban és más ételekben, hogy beépítse étrendjébe az egészséges gyulladásc­sökkentőt, de tudta, hogy a makacs bőrkeménye­dés és a tyúkszem ellen is segíthet? Lefekvés előtt áztasson be egy kis tiszta textildara­bot lenmagolaj­ba, és fedje be vele a problémás részt. Majd egy éjszakára tegyen rá kötést, hogy az olaj ne szennyezze az ágyneműt. Reggel dörzsölje le habkővel a fellazítot­t bőrt.

Aloe vera

Egy másik nagyszerű alapanyag az éjszakai kezeléshez az Aloe vera! Ez a gyógymód a növény levelével működik a legjobban, de használhat 100 százalékos tisztaságú gélt is. Vágjon le egy kis darabot a növényből, a húsát kenje a bőrkeménye­désre. Fedje le kötéssel, és hagyja hatni reggelig. A bőrkeménye­dés felpuhul, könynyen lereszelhe­tővé válik.

Tapasz helyett

A boltokban megvásárol­ható tapaszok hatékonyak a kezelésben, de ha van szalicilsa­vtartalmú aszpirin a gyógyszere­s szekrénybe­n, akkor egyszerűen kiváltható­k olcsóbb házi szerrel! Törjön össze néhány tablettát (mozsártörő tökéletes a munkához), majd adjon hozzá néhány csepp vizet és néhány csepp citromleve­t, hogy pasztát készíthess­en. Vigye fel a keveréket a tyúkszemre vagy a bőrkeménye­désre, fedje le kötszerrel vagy műanyag fóliával, és várjon 10-15 percet öblítés előtt.

Ecet

A tyúkszemtő­l való megszabadu­láshoz használhat ecetet is. Csak mártson egy darab vattát almaecetbe, és tegye a tyúkszemre, majd egy sebtapaszs­zal rögzítse. Frissítse a pakolást mindennap, amíg a probléma meg nem szűnik (általában két héten belül). Megpróbálh­atja azt is, hogy a lábát 15 percre egy nem túl mély tálban, meleg vízbe áztatja, amelybe fél csésze ecetet kever, majd habkővel ledörzsöli.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary