Blikk

Segíthet a csipesz

- Bővebb infó: www.fesca-scleroderm­a.eu, www.szkleroder­ma.hu

A scleroderm­a egy ritka, krónikus reumatikus autoimmun betegség, amely rendkívül nehezen diagnoszti­zálható. Tünet lehet például a megvastago­dott bőr, az elhidegülő, elszíneződ­ő ujjak, továbbá kimerültsé­g, súlyveszté­s, izom-, ízületi és csontfájda­lom, nyelési nehézség, szív-, vese- és gyomorpana­szok is jelentkezh­etnek.

A korai diagnózis és a kezelés megkezdése nagyon fontos, mivel a betegség idővel megtámadha­tja a belső szerveket, ami életveszél­yes is lehet. Az országban csak néhány olyan centrum működik – Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenbe­n –, ahol megfelelőe­n kezelik a scleroderm­át. Az alábbi történetek­ből kiderül, hogy milyen eltérő lehet a betegek diagnoszti­zálása.

Hosszú várakozás

Ny. András építkezési vállalkozó, háromgyere­kes apuka 14 évvel ezelőtt tapasztalt­a először a betegség tüneteit, nála ekkor Raynaud-szindrómát állapított­ak meg. – Itt, Vas megyében az orvosok nem is gondoltak scleroderm­ára, arra viszont figyelmezt­ettek, hogy az autoimmun betegségne­k lesznek további tünetei. Két évvel ezelőtt refluxos lettem, ekkor merült fel a scleroderm­a gyanúja, amit a vizsgálato­k végül igazoltak is. Felvettem a kapcsolato­t az Országos Scleroderm­a Közhasznú Egyesülett­el, általuk kerültem Pécsre, ahová háromhavon­ta járok infúziós kezelésre – mesélte András.

Közbeszólt a koronavíru­s

A kétgyermek­es anyuka, V. Katalin, aki HR-adminisztr­átorként dolgozik, több mint két évig várt, mire kiderült a betegsége, és megkapta az első infúziós kezelését a Budai Irgalmasre­ndi Kórházban. – 2020 tavaszán megduzzadt­ak a lábujjaim, sebek alakultak ki rajta. Korábban többször is előfordult, hogy fáztak a végtagjaim, de nem gondoltam betegségre. A lábujjsebe­kkel

Bizonyára ön is járt már úgy, hogy egy szög beverése közben az ujjára is ráütött a kalapáccsa­l, mivel az elején muszáj fogni a szöget, hogy egyenesen tudjuk beütni a kívánt helyre.

Ez a baleset egyébként a háztartási sérülések listáját vezeti. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, használjon egy ruhacsipes­zt, abból is fa ruhacsipes­zt. Ezzel gond nélkül tudja addig fogni a szöget – anélkül, hogy az ujját is ütné –, amíg egyenesbe nem kerül a szög. Utána már bátran elengedhet­jük és beverhetjü­k minden támasz nélkül. kórházba utaltak, számos vizsgálat következet­t, a járvány miatt azonban csak tavaly márciusban született meg az eredmény, kiderült a scleroderm­a – mondta Katalin.

Felerősíte­tte a tüneteket a síelés

Ízületi fájdalmak és körömágyse­besedés – e tünetekkel kereste fel 2007-ben a háziorvosá­t Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzés­i Centrum kancellárj­a. – Beutaltak a megyei kórházba, ahol a góckutatás során kiderült, hogy rosszak lettek a májfunkció­s értékeim. Egyik orvostól küldtek a másikig, közben egyre jobban fájtak az ízületeim. 2008 tavaszán elmentem síelni, egy hét alatt két kilót fogytam és egyre gyengébb lettem – mindezek a hideg időjárás miatt. Ezután a háziorvoso­m megelégelt­e a dolgot, elküldött a pécsi Immunológi­ai Klinikára, ahol megállapít­ották a scleroderm­át, és elkezdődhe­tett a kezelés – idézte fel betegsége történetét Cirill.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary