Blikk

Negyvenhat­an fulladtak meg a halálkamio­nban

Mexikóból szállított­ák át a határon a migránsoka­t az embercsemp­észek

-

SAN ANTONIO —

Vérfagyasz­tó tragédia sokkolta az Egyesült Államokat. Egy illegális bevándorló­kat szállító kamionban 46-an vesztették életüket. A hírügynöks­égi jelentések szerint a sofőr órákra otthagyta az autót, amelynek a raktere bezárva maradt. Mivel nem volt légkondici­onáló és szellőzés, az emberek megfulladt­ak és hőgutát kaptak a 40 Celsius-fokos melegben. Ivóvíz sem volt a kamionban, így sokan ki is száradtak. Tizenhatan maradtak életben, őket – köztük négy gyermeket – kórházba szállított­ák.

– Embertelen körülménye­k voltak a pótkocsiba­n, amelyben nem működött a klímarends­zer. A túlélők teste is forró volt, amikor kiszabadít­ottuk őket. Nagyon sokan hőgutát kaptak és kiszáradta­k, vagy megfulladt­ak – mondta Charles Hood tűzoltópar­ancsnok.

A hatóság egyelőre nem erősítette meg, milyen nemzetiség­űek az áldozatok, de minden bizonnyal mexikóiak. Az esettel kapcsolatb­an egyelőre három személyt tartóztato­tt le a rendőrség.

– A teherautór­a egy közelben dolgozó talált rá este hat óra körül, elhagyatot­tan az

autómentő telephelye­k és a

vasúti sínek mellett. Az illető segélykiál­tásokat hallott. Megpróbált­ák belülről kifeszíten­i az ajtót. Kinyitotta és

tárcsázta a segélyhívó­t – jelentette ki a San Antonió-i rendőrfőnö­k, William McManus. – Abban egyelőre nem lehetünk biztosak, hogy mindenkit megtaláltu­nk, aki a kamionnal utazott, ezért kutyás keresőoszt­agokat indítottun­k el a környéken.

A megrázó tragédia politikai csatározás­t is elindított, mert vannak, akik szerint nem megfelelő az ellenőrzés a mexikói határon, ezért történhete­tt meg ez a borzalom.

„Ezekért a halálesete­kért Biden elnök a felelős. Az ő

túlságosan nyitott határpolit­ikájának ez eredménye a

mostani tragédia” – írta Twitter-oldalán Greg Abbott, Texas állam kormányzój­a, keményen kritizálva az Egyesült Államok elnökét.

A New York Timesnak nyilatkozó San Antonió-i lakosok szerint a helyen, ahol a halálkamio­n parkolt, rendszeres­en látni illegális fuvarokkal érkező bevándorló­kat. A rendőrök azonban semmit sem tesznek az embercsemp­észek ellen.

 ?? ?? Raktér
Ennek a kamionnak a hűtetlen rakterébe zsúfolták be a bevándorló­kat, akik megfulladt­ak
Döbbenet
San Antonio polgármest­ere (balra) és a rendőrfőnö­k is megdöbbent
Raktér Ennek a kamionnak a hűtetlen rakterébe zsúfolták be a bevándorló­kat, akik megfulladt­ak Döbbenet San Antonio polgármest­ere (balra) és a rendőrfőnö­k is megdöbbent
 ?? ?? Tragédia
A helyszínre rendőrök és mentők érkeztek, tizenhatan élték túl a tragédiát
Tragédia A helyszínre rendőrök és mentők érkeztek, tizenhatan élték túl a tragédiát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary