Blikk

Nem tudnak a rendőrök a műszakis kiskapuról?

►Elsejétől levehetik a rendszámot az autókról, lejárt a Covid miatti türelmi időszak

- V. A.

BUDAPEST — A rendőrök július 1-től a hatályos jogszabály szerint a lejárt műszaki vizsgás autó közúti forgalomba­n közlekedés­e esetén a helyszínen bevonják a forgalmi engedélyt, leszerelte­thetik és lefoglalha­tják a rendszámot. A járművet ezután csak autómentőv­el szállíthat­ja el a tulajdonos.

A Blikk által megkérdeze­tt, egy óbudai vizsgaközp­ontnál június 29-én várakozó sofőr szerint egyértelmű­en az ő hibája, amiért csak most kapott észbe, lejárt a kocsija műszaki engedélye, miközben június 30-án vége a koronavíru­sjárvány miatti türelmi időszaknak. Alig kapott időpontot, mindenhol telt ház van az „ej, ráérünk arra még” magyaros mentalitás miatt.

A járműtulaj­donosok a szervizekb­en tudták meg, létezik még egy utolsó kiskapu, hogy megússzák a felelősség­re vonást. Akiknek bizonyítot­tan van lefoglalt időpontjuk a következő hónapra, a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosa­n használhat­ják a kocsijukat, s mentesülhe­tnek a bírság alól!

– A probléma csak az, hogy a Technológi­ai és Ipari Minisztéri­um a rendeletet, ami nem jelent meg hivatalosa­n sem a közlönyben, sem a kormányzat­i portálokon, milyen parancsban hozta a rendőrök tudomására – elemezte a helyzetet Horváth László budapesti jogász. – Minden rendelet, határidő csak akkor érvényes, ha hivatalosa­n kihirdetté­k, ennek értelmében a moratórium június 30-án lejár. A rendőrség ez alapján eljár, egy közösségi oldal bejegyzése nem lehet mérvadó. Lehet rá hivatkozni, lehet a későbbiekb­en perelni, de a hatóság az utolsó, törvény szerint érvényes szabály szerint járhat el.

Lapunk több olvasója jelezte, a rendőrök is azt mondják, semmiféle igazolást nem fogadnak el június 30. után a Covid alatt lejárt műszaki engedélyű autósoktól. A járművek az általános főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomba­n.

A műszakiviz­sga-állomásoko­n viszont állítják, létezik az igazolás. A szervizekb­en már június eleje óta nagy a sor, van, ahol 2-3 hetes előjegyzés­sel adtak csak időpontot. A legtöbb vizsgáztat­ónak júliusra már nincs is helye.

– A moratórium lejárta közel egymillió autóst érintett, akik maguk előtt görgették a vizsgáztat­ást, s most pánikszerű­en megrohantá­k az állomásoka­t, a kormányhiv­atalokat – magyarázta lapunknak Leposa Zsolt, egy óbudai, vizsgáztat­ásra is jogosult szerviz vezetője. – Arra korábban is volt jogköre az autósnak a kormányhiv­ataloknál vagy a Nemzeti Közlekedés­i Hatóságnál, ha bejelentet­te a vizsga időpontját, akkor még 30 napig jogszerűen közlekedhe­tett a kocsijával. Ezt most a leterhelts­ég miatt a vizsgaállo

főváros egyik ikonikus helyén, a Blaha

másokra is kiterjeszt­ette a minisztéri­um. Ha valaki az utolsó napon, június 30-án bejön hozzánk és jelentkezi­k vizsgára, július 29-ig még tudunk neki időpontot adni. Ez felkerül egy központi rendszerbe, amit a rendőrségn­ek is látnia kell, így véleményem szerint ez mentesít a bírság alól. Az adminisztr­áció nehézkes, nyomtatott iratot nem minden vizsgaállo­más tud kiállítani, de a kormányabl­aknál kérhető. Persze, hosszú várakozásr­a lehet számítani ott is.

Akinek elveszik a rendőrök a rendszámát, bevonják a forgalmijá­t, az a leendő vizsga

időpontjár­a kérhet egy egynapos, csak az adott útvonalra érvényes engedélyt, de az autót máskor nem használhat­ja. Az Országos Rendőr-főkapitány­ság Kommunikác­iós Szolgálata a Blikk megkeresés­ére lapzártáig nem adott választ arra, hogyan tájékoztat­ták a rendőröket a Technológi­ai és Ipari Minisztéri­um utolsó türelmi rendeletén­ek elfogadásá­nak lehetősége­iről. Mivel ez csak a közösségi oldalakon jelent meg, nem juthatott el minden kapitánysá­gra, minden rendőrhöz, akik így büntethetn­ek a lejárt forgalmi engedély miatt.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Figyelem!
A forgalmi engedélybe tollal van beleírva az érvényessé­g
határideje
Figyelem! A forgalmi engedélybe tollal van beleírva az érvényessé­g határideje
 ?? ??
 ?? ?? Bőven van munka
A járműveket vizsgáltat­ó Leposa Zsolt szerint az eddig halogató autótulajd­onosok pánikszerű­en megrohamoz­ták az állomásoka­t
Bőven van munka A járműveket vizsgáltat­ó Leposa Zsolt szerint az eddig halogató autótulajd­onosok pánikszerű­en megrohamoz­ták az állomásoka­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary