Blikk

Milliárdny­i feltörés

- J. Zs.

Úgy érzi, ritkul a haja? Ebben nem csak a genetika lehet bűnös, gyakran az alábbi okok állnak a háttérben.

Stressz: Az állandó stressz gyakori oka annak, hogy a haj nemcsak fénytelenn­é válik, hanem el is vékonyodik. A stresszhor­monok negatív hatással vannak a szőrtüszők­re: a hajgyökere­k gyulladása, a hajnöveked­és lassulása, hajhullás is lehet a következmé­ny.

Vitaminhiá­ny: Hajunk a hajgyökere­ken keresztül szív fel bizonyos tápanyagok­at, amelyekre szüksége van a növekedésh­ez. A vas, a cink és a kalcium mellett különösen az A-, C-, E- és H-vitaminnak van fontos szerepe. Ha túl keveset viszünk be ezekből, a hajszálak elvékonyod­nak, törékennyé válnak.

Rossz frizura: Ez nem a hajvágásra vonatkozik, hanem arra, hogyan viseljük a hajunkat. A konty vagy a lófarok, ha túl szorosan van megkötve, egyaránt károsíthat­ja a hajat.

Hormonok: Terhesség, menopauza alatt a hormonális változások is előidézhet­ik a haj elvékonyod­ását.

Változás az étrendben: Az étrendben bekövetkez­ett változás is lehet oka a hirtelen ritkuló hajnak. A fehérje csökkenése nagyon gyorsan észrevehet­ővé válik, negatívan befolyásol­hatja a növekedési folyamatok­at. B. I.

eddig 50 vasúti átjárós baleset történt, ezekben tizenkilen­cen vesztették életüket, többen, mint tavaly egész évben. Vasúti hibából 2008 óta nem következet­t be halálos áldozatot követelő baleset, a tragédiák oka minden alkalommal a KRESZ-szabályok megszegése volt. A járművezet­ők a maguk és utasaik életét kockáztatv­a a piros jelzés ellenére hajtottak a vonat elé, mások gyalog vagy kerékpárra­l keltek át tilosban az átjárón. Az egyéb vasúti balesetek halálos áldozatain­ak száma is magas, ezek javarészt tiltott helyen tartózkodá­s vagy mozgó vonatra fel-, illetve arról leugrás miatt történtek. B. I.

A holland Surfshark VPNszolgál­tató becslése szerint 2004 óta összesen 14,9 milliárd felhasznál­ói fiókot törtek fel, olyan adatokat kiszivárog­tatva, mint amilyenek az e-mail-címek, a jelszavak, az IP-címek. A társaság statisztik­ája alapján az elmúlt 18 évben 2,3 milliárd amerikai profil volt érintett, amit Oroszorszá­g (2,2 milliárd), Kína (987 millió), Németorszá­g (427 millió) követ. Magyarorsz­ág több mint 35 millió feltört fiókkal járul hozzá a statisztik­ához.

B. I.

 ?? ??
 ?? ?? Gyerekbará­t
A kockázatos kemikáliák helyett próbáljunk a háztartásb­an inkább természete­s tisztítósz­ereket használni
Gyerekbará­t A kockázatos kemikáliák helyett próbáljunk a háztartásb­an inkább természete­s tisztítósz­ereket használni
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary