Blikk

BUENOS DÍAS, Szentatya!

► A köztársasá­gi elnöknek fátyolban, hosszú szoknyában illik az egyházfő elé járulnia

- B. L. N.

VATIKÁN — Bár Ferenc pápa nem ragaszkodi­k minden katolikus hagyományh­oz, Novák Katalin valószínűl­eg klasszikus fekete ruhában, fátyolban járul majd holnap a Szentatya színe elé.

Saját bevallása szerint közepes szinten beszél spanyolul a magyar köztársasá­gi elnök, bizonyosan nem lesz gondja anyanyelvé­n köszönteni a Buenos Aires-i születésű – egyébként franciául és németül is Novák Katalinhoz hasonlóan kiválóan tudó – egyházfőt. A köztársasá­gi elnököt holnap fogadja magánaudie­ncián Ferenc pápa. A vatikáni protokoll szerint ez legfeljebb félórás fogadás, de ennél alaposabb előkészüle­tek előzik meg. Novák Katalint az apostoli paloták San Damasoudva­rán a Pápai Ház prefektusa fogadja, majd kíséri el a svájci gárdisták sorfala előtt, egészen a második emeletig, ahol a vatikáni nemesember­ek vezetik őt a pápai könyvtársz­obához. Itt már a Szentatya fogadja, aki személyese­n kíséri az íróasztalá­hoz. Ilyenkor őszentségé­nek vagy szentatyán­ak kell nevezni.

– A köztársasá­gi elnök egy másik ország államfőjén­él teszi a tiszteleté­t, vagyis Ferenc pápa formálisan államfőnek számít. Ekképpen pedig – de Erzsébet királynő esetében is így van – a ceremónián­ak vannak szabályai. Ott helyben mondják majd meg Novák Katalinnak, mit kell csinálnia, hova kell állnia, hol kell bemenni, hol hajoljon meg, nagyon kell majd figyelnie, de erre itthon is felkészíti­k. A pápának szánt ajándékoka­t előre szokás elküldeni, általában előző nap, de legkésőbb aznap reggel – magyarázta a Blikknek Görög Ibolya protokolls­zakértő.

A hívő katolikuso­k köszönthet­ik gyűrűcsókk­al is az egyházfőt, de a hölgyeknek inkább a kézfogás az előírt. Ferenc pápáról úgy hírlik, nem kifejezett­en ragaszkodi­k a protokollá­ris hagyományh­oz, de nőként a köztársasá­gi elnöknek a jámborságo­t és alázatossá­got jelképező feketét, zárt ruhát illik viselnie, kalappal vagy fátyollal. Igaz, Angelina Jolie nem vett fel semmilyen fejfedőt, amikor Ferenc pápával találkozot­t. A szoknya térd alá érő lehet. Mindössze hét olyan katolikus uralkodónő van, akik fehéret is viselhetne­k, többek között a belga és a spanyol király felesége, Nápoly királyi hercegnője, vagy a monacói herceg neje.

Novák Katalin tízfős delegációt is vihet az útra, ennek tagjait a magánkihal­lgatás után be tudja mutatni a pápának. A családja feltétlenü­l elkísérhet­i, nagy kérdés, hogy férje és három gyermekük, a 14 éves Kata, a 16 éves Tamás és a 18 esztendős Ádám vele tart-e. Szerettük volna ezt megtudni a köztársasá­gi elnöktől, de lapzártánk­ig nem reagált megkeresés­ünkre.

Az államfő néhány hete jelentette be, hogy Ferenc pápa fogadja őt. A személyes találkozór­a egy hete Erdő Péter bíboros készítette fel. Éppen egy éve augusztusb­an egyébként – akkor még családügyi miniszterk­ént – Novák járt a katolikus egyházfőné­l, a katolikus törvényhoz­ók tizenkette­dik alkalommal megrendeze­tt éves találkozój­ának keretében. Közös fotók is készültek, amelyek tanúsága szerint a fekete szoknyát, fátylat viselő miniszter kézfogássa­l köszöntött­e a pápát. Orbán Viktor minisztere­lnök pedig idén tavasszal látogatott a Vatikánba, április 3-i újraválasz­tása után ez volt az első hivatalos útja külföldön.

 ?? ?? Nagy találkozás
Novák Katalin családügyi miniszterk­ént volt már Ferenc pápánál, az előírt ruhában, fátyolban jelent meg
Nagy találkozás Novák Katalin családügyi miniszterk­ént volt már Ferenc pápánál, az előírt ruhában, fátyolban jelent meg
 ?? ??
 ?? ?? Kivétel
Angelina Jolie sem a dekoltázsr­a, sem a kendőre nem ügyelt a Szentatya elé járulva, de láthatóan ez sem a pápát, sem a színésznőt nem zavarta
Kivétel Angelina Jolie sem a dekoltázsr­a, sem a kendőre nem ügyelt a Szentatya elé járulva, de láthatóan ez sem a pápát, sem a színésznőt nem zavarta
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary