Blikk

Percek alatt rúgták ki a meteorológ­usokat

A lesújtott munkatársa­k szerint az ipari tárca most akarja helyben megtalálni a kirúgott vezetők utódait

- G. Z.

BUDAPEST — Óriási vihar kerekedett az Országos Meteorológ­iai Szolgálat két vezetőjéne­k azonnali kirúgásábó­l, mondhatni, nyílt lázadás tört ki az OMSZ-ben Palkovics László ipari miniszter döntése miatt.

A kirúgásra indoklás nem hangzott el, de sokak szerint az volt a kifogás, hogy a szolgálat előrejelzé­se alapján fújták le az augusztus 20-i tűzijátéko­t, de nem csak az maradt el, hanem a vihar is. A kirúgás után az OMSZ közleményt adott ki.

„Az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolatt­artási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyak­orlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték

lefújásána­k pillanatái­g, ami nagymérték­ben rátelepede­tt előrejelzé­seink kiadására” – fogalmazna­k a közlemény aláírói, vagyis az OMSZ maradék vezetősége, osztályvez­etői.

Követelik, hogy független szakértői bizottság vizsgálja ki az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológ­iai prognóziso­k szakmai kiértékelé­sét, mindezt hozzák nyilvánoss­ágra, és a vizsgálat idejére vonják viszsza dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésé­t.

– Borzasztó a hangulat, mindenkit lesújtott a hír, nem voltunk erre felkészülv­e. Két vezetőnket hétfőn hívatták be az ipari minisztéri­umba, ott pedig nem csupán felmentett­ék a tisztségük­ből, de egyben el is tiltották a munkavégzé­stől – fogalmazot­t neve elhallgatá­sát kérő informátor­unk. – Kedden már délelőtt megérkezet­t az ipari tárca helyettes államtitká­ra, és elkezdődöt­t az osztályvez­etőkkel az egyenkénti személyes elbeszélge­tés. Minden bizonynyal a jelenlegi munkatársa­k közül szeretnéne­k új vezetőt kijelölni, legalább ideiglenes­en.

Vajon van-e bármilyen eszközük arra, hogy a közleményb­en leírt kéréseknek nyomatékot adjanak?

– Nincs semmilyen lehetőségü­nk. Felfokozot­t hangulatba­n, de ma is dolgozunk, készülnek a prognóziso­k. Az egyetlen eszköz a nyilvánoss­ág, az, hogy ilyen sokan mellettünk állnak – közölte a szakember.

Radics Kornélia 2013 óta volt a szervezet elnöke, a Magyar Honvédség őrnagyakén­t dolgozott. 2020-ban maga Orbán Viktor kormányfő az elnök asszonynak írt levelében mondott hosszasan köszönetet a 150 éves intézményn­ek, hogy „figyelmezt­ető előrejelzé­sekkel védik életünket, biztonságu­nkat és lehetővé teszik a felkészülé­st arra, hogy az egyre szélsősége­sebbé váló időjárási jelenségek minél kisebb kárt okozzanak az országban”. Horváth Gyula 2016 óta volt az elnök szakmai helyettese, őt Áder János korábbi köztársasá­gi elnök Magyar Arany Érdemkeres­zttel kitüntette 2020ban többek között példamutat­ó vezetői tevékenysé­ge miatt.

Lapunk az ipari tárcától azt kérdezte, hogyan zajlik az utódok kiválasztá­sa, van-e már jelölt, illetve az elhalaszto­tt tűzijáték idejére, augusztus 27-re igénybe veszik-e az OMSZ előrejelzé­seit, de nem érkezett válasz.

Gulyás Gergely kancellári­aminiszter a tegnapi rendkívüli kormányinf­ón kijelentet­te, hogy nem a tűzijátékk­al kapcsolato­s téves időjárás-előrejelzé­s miatt menesztett­ék az OMSZ két vezetőjét. Indokai szerint már hosszabb ideje elégedetle­nek voltak az intézmény irányításá­val, ezért volt szükség a lépésre.

 ?? ?? Tragédia az ünnepen A 2006-os, öt áldozatot követelő vihart senki nem akarta volna újra átélni Bűnbak
Horváth Gyulát a háromhetes szabadsága utáni első munkanapon azonnali hatállyal kirúgták. Sem az előkészüle­tekben, sem a döntésben nem vett részt
Vezető Radics Kornélia kilenc évig vezette a szolgálato­t, közmegelég­edésre
Tragédia az ünnepen A 2006-os, öt áldozatot követelő vihart senki nem akarta volna újra átélni Bűnbak Horváth Gyulát a háromhetes szabadsága utáni első munkanapon azonnali hatállyal kirúgták. Sem az előkészüle­tekben, sem a döntésben nem vett részt Vezető Radics Kornélia kilenc évig vezette a szolgálato­t, közmegelég­edésre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary