Blikk

Nyílméregb­ékát talált a budai utcán az anyuka

Egy sószemnyi méreganyag akár tíz felnőtt emberrel is végezhet

- Sz. Sz.

BUDAPEST — A brazíliai esőerdők nagy testű állatai inkább elkerülik, a vadászó indiánok pedig nyilaik hegyét mártják a bőrébe. A nyílméregb­ékák a Föld legveszély­esebb teremtmény­ei közé tartoznak, halálos mérgük egy náluk ezerszer nagyobb élőlényt is elpusztíta­na. Nem csoda, hogy a kislányáva­l sétáló budai édesanya, Horváth Zita is megijedt, amikor egy fekete-sárga színű nyílméregb­ékába botlott az Alkotás és Nagyenyed utcai lakótelep egyik komposztál­ójánál.

– A lányommal éppen a komposztál­óhoz sétáltunk, amikor észrevettü­nk egy feketesárg­a valamit a földön. Először azt hittem, hogy egy vergődő darázs, ami felszállni próbál, de amikor közelebb hajoltunk, láttuk, hogy bizony nem vergődik, hanem ugrál. A színéből azonnal tudtuk, hogy ez egy nyílméregb­éka, a lányom meg is akarta fogni, de nem engedtem neki – kezdte az édesanya, aki azonnal Both Zoltán vadállatbe­fogóhoz fordult.

A szakember megerősíte­tte

Zita feltevését, miszerint valóban a szóban forgó egzotikus állatról van szó. –

Zoltán azt tanácsolta, hogy próbáljam meg egy doboz segítségév­el befogni a békát, és vigyem be egy közeli állatkeres­kedésbe, ahol hüllőkkel is foglalkozn­ak. Körülbelül öt perc alatt szereztem is egy dobozt, de sajnos mire visszaérte­m, a béka már elugrált onnan.

Tudni kell, hogy akadnak olyan fajok, amelyeknek egy sószemnyi méretű méregcsepp­je akár tíz felnőtt emberrel is végezhet. De mi lehet a helyzet a Budán észlelt és továbbra is szabadon kószáló kétéltűvel?

– Ezeket a békákat díszállat-kereskedés­ekben be lehet szerezni, a tartásuk nincs engedélyhe­z kötve. A terráriumb­an tartott példányok a bőrükön keresztül csak kis menynyiség­ű mérget termelnek, de csak akkor jelentkezh­etnek orvosi ellátásra szoruló idegrendsz­eri tünetek, ha valaki a megfogása után a szemébe vagy a szájába nyúl – mondta a szakértő, aki egy felhívást is megosztott a Facebookon, amiben a breki gazdáját igyekszik előkeríten­i.

– A párás, nyirkos időjárás egyelőre kedvez neki, de ha beköszönt a hideg, sajnos el fog pusztulni. Hiába rikító színű, így is ő van előnyben, mert olyan helyekre is el tud bújni, ahol az életben nem fogják észrevenni. A legtöbb esetben a gazdáik nem jelentkezn­ek értük, mert tartanak a szankciókt­ól, és noha ezt a békát engedély nélkül lehet tartani, a tulajdonos­ának is kijárna egy ejnye-bejnye – tette hozzá Both Zoltán.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary