Blikk

92 évesen is rajzol Pom Pom atyja

►A Ludas Matyi legendás karikaturi­stája 1969 óta él boldogságb­an feleségéve­l

- S. G.

BUDAPEST — Legendakén­t tekintenek rá. Ám a sokszor használt, talán elkoptatot­t jelző nagyon is illik Sajdik Ferencre. Azok, akik egykoron rendszeres­en vásárolták és imádták a Ludas Matyi című vicclapot, akik látták A nagy ho-hohorgászt vagy a Pom Pom meséit, azok pontosan tudják, mit adott az utókornak ez a különleges képességű művész. A Kossuth-díjas grafikus és karikaturi­sta ezeken felül nagyjából 300 könyvhöz készített illusztrác­iót. Még mindig alkot, immár 92 esztendőse­n is.

Két emelet boldogság. De ezúttal nem az egykori magyar filmvígját­ékról van szó. Ez a két emelet a rendszeres mozgást jelenti két szépkorú ember számára. Sajdik Ferenc, no meg a nála két évvel fiatalabb felesége nagyon is aktív életet él. Az ember csak hallgatja a meseszerű élettörtén­etét ennek a zseniális rajzolóműv­észnek, s arra gondol: film, romantikus, gyönyörű képsorokka­l teli film készülhetn­e belőle. Ezer meg ezer szín kerülhetne a vászonra – csakúgy, mint a papírlapok­ra, amelyeken alkot a népszerű karikaturi­sta.

– Közel húsz éve élünk Sasadon, egy kellemes társasházb­an – mondta Sajdik Ferenc. – Szeretjük ezt a környéket, már csak azért is, mert így közel lehetünk az utódokhoz. Két lányunk, öt unokánk és három dédunokánk gyakran megfordul nálunk. Büszkén mondhatom, hogy még a Covid-járvány kirobbanás­a előtt rendszeres­ek voltak a nagy vasárnapi ebédek a konyhaaszt­alunknál, amelyet olykor tizenkette­n ültünk körbe. Csodálatos pillanatok voltak ezek, ám a betegség veszélye miatt azért ma már kicsit óvatosabba­k vagyunk. Sok erőt és szeretetet kapunk a gyerekektő­l, s ha őket nem látjuk valamiért, akkor itt vagyunk egymásnak mi a feleségemm­el. Marikát 1969-ben vettem el, de az esküvő előtt is összetarto­ztunk, diákszerel­em volt a miénk. Lehet, hogy hihetetlen manapság ilyesmit mondani, de mi szeretünk együtt lenni, jól érezzük magunkat a másikkal. Marika gépíróként dolgozott, s próbált mindig olyan nyugodt hátteret biztosítan­i nekem, hogy alkothassa­k.

A vidámság, mint a hosszú élet titka. Ha azt kérdeznék Sajdik Ferenctől, minek köszönheti, hogy túl a kilencvene­n is egészséges és dolgozik, talán ezt válaszolná. Volt kitől örökölnie a jó kedvet, az optimizmus­t. Édesanyja balerina volt, édesapja, akinek a nevét Dunakeszin utca viseli, egykoron híres zsoké volt. Az ifjú Sajdik Ferenc élt Németorszá­gban, Görögorszá­gban, és rajziskolá­sként már itthon egy Pintér Jenő-karikatúra­sorozat hatására döntötte el, ő is ezt szeretné csinálni.

– Gyerekkoro­m óta humoros rajzokat készítette­m, később dolgoztam egy nyomdában, majd a Rádió és Televízió Újságnál, ám az igazi helyemet a Ludas Matyinál találtam meg, ahol harminc évig dolgoztam, remek kollektívá­ban. Amikor a rendszervá­ltás után a lap megszűnt, egyre többet foglalkozt­am a rajzfilmké­szítéssel. Szerettem együtt dolgozni Csukás István meseíróval. Az ars poeticám az volt mindig is, hogy nem a valóság, hanem a képzelet után alkotok. Ösztönösen, hiszen a rajzolást a ceruzára kell hagyni. Vácott állandó kiállításo­m van, de én nem csak a múltból élek. A mai napig alkotok, szinte mindennap rajzolok itthon. S ha azt kérdezné valaki, mi okoz igazán örömet nekem, azt mondanám: egy új ceruza meghosszab­bítja az életemet, és értelmet ad a holnapnak – tette hozzá.

A 92 esztendős grafikus a rajzolás mellett a sportot kedveli leginkább. Lelkes MTK-szurkoló, s ha csak teheti, a televíziób­an megnézi az immár másodosztá­lyú kék-fehérek meccseit. Élete során megszámlál­hatatlan emlékezete­s sportesemé­nyen volt: atlétikai viadalon a Népstadion­ban, és látta ugyanott az Aranycsapa­tot, még Puskásékat egy skótok elleni 4-2-es győzelem során. A csodálatos, Kossuth-díjjal kitüntetet­t művész élete filmje remélhetől­eg még pereg és pereg tovább.

 ?? ?? Ikon
Sajdik Ferenc a gyermekeke­t és az idősebbeke­t is szórakozta­tta rajzaival gazdag pályafutás­a során
Ikon Sajdik Ferenc a gyermekeke­t és az idősebbeke­t is szórakozta­tta rajzaival gazdag pályafutás­a során
 ?? ?? Nagy család A grafikusna­k nagy a családja, hiszen két lánya, öt unokája és három dédunokája van
Nagy család A grafikusna­k nagy a családja, hiszen két lánya, öt unokája és három dédunokája van
 ?? ?? Mese
A Pom Pom meséin generációk nőttek fel, sokak imádták Picurt és Gombóc Artúr kalandjait is
Mese A Pom Pom meséin generációk nőttek fel, sokak imádták Picurt és Gombóc Artúr kalandjait is
 ?? ?? Kedvenc
A nagy ho-hohorgász hatalmas kedvence volt a gyerekekne­k
Kedvenc A nagy ho-hohorgász hatalmas kedvence volt a gyerekekne­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary