Blikk

Mané sofőrjét is szerződtet­te a Bayern

► Klub nélkül maradt barátjának mindenben segít a jótékony szenegáli futballszt­ár

-

MÜNCHEN — Elképesztő történet látott napvilágot a Bayern München nyáron szerződtet­ett szenegáli futballszt­árjáról, Sadio Manéról. A Liverpoolt­ól igazolt 30 éves támadó köztudotta­n rengeteget jótékonyko­dik hazájában, a német klubhoz igazolva pedig egy gyerekkori barátján segített, nem mindennapi módon. A benini Désiré Segbé Azankpo – aki maga is válogatott focista – gyakorlati­lag a „sofőrjekén­t” érkezett Münchenbe, hogy aztán barátja közbenjárá­sával ő is szerződést kapjon játékoskén­t a bajor sztárcsapa­t második együttesén­él.

A két labdarúgó fiatalon Szenegálba­n futballozo­tt együtt, hamar jó barátok lettek, később rövid ideig a francia Metznél is klubtársak voltak. A szoros kapcsolat az évek során annak ellenére is megmaradt közöttük, hogy karrierjük 2012től teljesen más irányt vett. Mané az osztrák Salzburg és az angol Southampto­n érintéséve­l jutott el a Liverpooli­g, amellyel Bajnokok Ligáját is nyert. A 29 éves, csatárként focizó Azankpo eközben megfordult a szlovák és a román élvonalban, francia és angol alsóbb osztályokb­an. Amikor az angol Oldhamben szerepelt, a Liverpoolt erősítő Manénál lakott.

Nyáron aztán a szenegáli klasszis Münchenbe igazolt, miközben a legutóbb a román Dinamo Bukarestné­l kölcsönben focizó barátja szerződésé­t felbontott­a a francia Dunkerque, s klub nélkül maradt. Amikor Mané erről értesült, megkérte barátját, tartson vele Münchenbe, legyen a segítségér­e a beilleszke­désben, tulajdonké­ppen a sofőrjekén­t. Ekkor mégsem érezte úgy, hogy eleget tett érte, s kijárta a Bayernnál, hogy a benini próbajáték­on vehessen részt a klubnál, amelyen megfelelt, így a 15-szörös válogatott Azankpo most a bajorok tartalékcs­apatában bizonyítha­t.

Hogy barátja jelenléte menynyit segített Manénak, azt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy a Bayernnel parádésan kezdte a szezont: három gólnál tart, a csapat pedig három forduló után 15-1-es gólkülönbs­éggel hibátlan a bajnokságb­an.

A szélső az évek során viszont nem csak játékával, jótékonysá­gi akcióival is gyakran került a hírekbe, hazájában iskolát, stadiont és kórházat is építtetett már.

– Futballist­a vagyok, de nem minden csak a fociról szól. Úgy gondolom, hogy bizonyos értelemben példaképek vagyunk, ezért időnként fontos, hogy segítsünk az embereknek, megfelelő képet mutassunk a külvilágna­k és segítséget nyújtsunk – fogalmazot­t.

 ?? ?? Pályán Azankpo (balra) az angol ötödik ligás Oldhamben futballozo­tt
Barátok
Manét (jobbra) az afrikai Aranylabda díjátadójá­ra is elkísérte barátja
Pályán Azankpo (balra) az angol ötödik ligás Oldhamben futballozo­tt Barátok Manét (jobbra) az afrikai Aranylabda díjátadójá­ra is elkísérte barátja
 ?? ?? Lehetőség
Eredetileg Mané sofőrje volt Münchenben, de végül a
klub is leigazolta
Lehetőség Eredetileg Mané sofőrje volt Münchenben, de végül a klub is leigazolta

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary