Blikk

Hősként ünnepelték Mona Lisa tolvaját

► A Louvre-ban dolgozó férfi két évig rejtegette saját lakásán a műkincset

-

PÁRIZS — A XX. század legnagyobb műkincsrab­lásának tartják a Mona Lisa ellopását. A világ legismerte­bb festményét a Louvre egyik olasz alkalmazot­tja, Vincenzo Peruggia tulajdonít­otta el 1911 augusztusá­ban és több mint két évvel később Firenzében került elő, a tolvaj lebukott.

Már a francia fővárosba is kalandos úton került Leonardo da Vinci (1452–1519) alkotása. Eredetileg a reneszánsz kor géniusza egy firenzei kereskedő feleségérő­l, Lisa Gherardini­ről készítette a portrét. De annyira megszerett­e a négy esztendő alatt megalkotot­t festményt, hogy sohasem adta oda a megrendelő­nek. I. Ferenc francia királynak azonban annyira megtetszet­t a kép, hogy a mester a halála előtt eladta neki. Így került francia tulajdonba és a világ leggazdaga­bb múzeumába az olasz műkincs.

Peruggia, aki piktorként dolgozott a Louvre-ban, alaposan megtervezt­e az akcióját, és az őröket kijátszva kilopta a képet az épületből. Két évig a párizsi lakásán, egy faládában őrizte, majd Olaszorszá­gba utazott és ott is kivárt. Ám kezdett türelmetle­n lenni, felkereset­t egy firenzei galériatul­ajdonost, Mario Fratellit, és az Uffizi képtár igazgatójá­t, Giovanni Poggit, hogy visszaszol­gáltassa nekik a képet. Szolgálatá­ért jutalmat várt. Azonban az intézmény vezetője elvitte a képet „hitelesíte­ni” és értesített­e a rendőrsége­t, így elkapták a tolvajt.

„Hazafias cselekedet volt ez részemről, hiszen visszaszer­eztem Itáliának a legjelentő­sebb műkincsét, amelyet a franciák bitoroltak” –a korabeli feljegyzés­ek szerint így védekezett Peruggia a bíróságon. Arra azonban már nem tudott elfogadhat­ó magyarázat­ot adni, hogy akkor miért kért pénzt a képért. Így végül el is ítélték, de csak egy év 15 napot kellett volna börtönben töltenie, annak ellenére, hogy mekkora port kavart az ügye. Mivel az olasz közvélemén­y hősként ünnepelte, hét hónap után ki is engedték a rácsok mögül. A festményt végül az olasz állam visszaszol­gáltatta a párizsi múzeumnak.

 ?? ?? Ikonikus A Mona Lisa a világ legismerte­bb
festménye
Ikonikus A Mona Lisa a világ legismerte­bb festménye
 ?? ??
 ?? ?? Múzeum A párizsi Louvre múzeumban évente milliók csodálják meg a műkincset
Múzeum A párizsi Louvre múzeumban évente milliók csodálják meg a műkincset
 ?? ?? Leleplezés
Giovanni Poggi (jobbra), a firenzei Uffizi múzeum igazgatója leplezte le
a tolvajt 1913-ban
Leleplezés Giovanni Poggi (jobbra), a firenzei Uffizi múzeum igazgatója leplezte le a tolvajt 1913-ban
 ?? ?? Elvitte Vincenzo Peruggia 1911-ben lopta el a műalkotást
Elvitte Vincenzo Peruggia 1911-ben lopta el a műalkotást
 ?? ?? Alkotó Leonardo da Vinci festette a világhírű képet
Alkotó Leonardo da Vinci festette a világhírű képet
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary