Blikk

Ápoljuk a hajunkat rozmaringo­lajjal!

► Számos probléma kezelésére, de akár megelőzésé­re is alkalmas

- L. J.

A rozmaringo­laj nemcsak hatékonyan ápolja és táplálja a tincseket, hanem a hajnöveked­ésben is segít, sőt korpásodás és hajhullás ellen is gyógyírt jelent – írja a brigitte.de.

Hatékony összetevők

Értékes hatóanyaga­inak – tartalmaz például kámfort, cineolt, borneolt, flavonoido­kat, glikolsava­t, szaponinok­at, tanninokat – köszönhető­en a rozmaringo­laj számos kozmetikum­ban megtalálha­tó, többek között serkenti a vérkeringé­st, csökkenti a gyulladást, valamint antibakter­iális és fertőtlení­tő hatása is van.

Hajhullás

Ahogyan az imént említettük, az illóolaj serkenti a vérkeringé­st, ezáltal javítja a tápanyagok felszívódá­sát, és elősegíti a hajnöveked­ést. Az olaj rendszeres alkalmazás­ával a hajszálak gyökerei megerősödn­ek, így a hajkoronán­k sokkal egészséges­ebb és dúsabb lehet.

Korpásodás

Amennyiben korpás és viszket a fejbőrünk, akkor előfordulh­at, hogy nagyon száraz az érintett rész, ezért hámlik a bőrünk. Emellett a zsíros fejbőr is hajlamos lehet a korpásodás­ra, ilyenkor a „zsíros pikkelyek” nagyobbak és a hajra tapadnak. A rozmaringo­laj mindkét esetben segíthet, mert csökkenti a gyulladást és megnyugtat­ja az irritált fejbőrt.

Zsíros haj

Ha gyorsan zsírosodik a hajunk, akkor érdemes tudni, hogy a rozmaringo­laj segít egyensúlyb­an tartani a fejbőr faggyúterm­elését. Ennek egyik előnye, hogy ha kevésbé zsírosodik a hajunk, akkor ritkábban kell megmosnunk – ez pozitív hatással van a haj egészségér­e, mivel a sampon és az egyéb „hajápoló” termékek irritálhat­ják a fejbőrt.

Gyengéd masszázs

Keverjünk össze hat-nyolc csepp rozmaringo­lajat egy teáskanál hordozóola­jjal – például jojoba-, mandulavag­y olívaolajj­al. Körkörös mozdulatok­kal, gyengéden masszírozz­uk át a keverékkel a fejbőrünke­t, és hagyjuk hatni több órán át,

vagy akár egy éjszakán keresztül. Ezután mossunk hajat a szokásos módon.

Adjuk a samponhoz

Egy másik módszer, ha a samponunkh­oz adjuk az illóolajat – tegyünk 10-12 cseppet közvetlenü­l a samponosfl­akonba, majd rázzuk jól össze az egészet, és a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.

Keverjük össze langyos vízzel

A házilag készült rozmaringo­s spré is hatékonyan ápolja a fejbőrt és a tincseket. Ehhez töltsünk egy szórófejes flakonba 250 ml langyos vizet és adjunk hozzá tíz csepp rozmaringo­lajat. Fújjuk be egyenletes­en a hajunkat ezzel a rozmaringo­s tonikkal – ezután nem szükséges hajat mosni.

 ?? ?? Gyógyír
A rozmaringo­laj segíti a hajnöveked­ést, és hatásos ellenszere a korpásodás­nak is
Gyógyír A rozmaringo­laj segíti a hajnöveked­ést, és hatásos ellenszere a korpásodás­nak is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary