Blikk

Hideg zuhany lesz a rezsiszáml­a

▶ A fővárosban már egy hónapja elkezdték a válságterv­ek kidolgozás­át

- V. J. Z.

BUDAPEST — Nem tudni, meddig járhatunk még gyógyf ürdőbe, az 5 –10 -szeresére emelkedett energiaára­k ug yanis nemcsak az éttermek, hotelek működését lehetetlen­ítik el, de sok hónapos bezárásra kényszerít­hetik a fürdőket is. Mirkóczki Ádám, Eger polgármest­ere pénteken már arról beszélt, hogy ha ez menti meg a várost a csődtől, akkor kész bezáratni a strandot, az uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházaka­t, és lekapcsolj­ák a művészeti központ két épületét is.

Az Egertől félórányir­a fekvő községben, Pétervásár­án élő Bojtos Zsuzsanna nyugdíjas rendszeres vendég az egri strandon, mely nek g yóg yvizes medencéi egész évben üzemeltek eddig. Zsuzsát elszomorít­aná, ha bezárna az intézmény. Nemcsak azért, mert a fürdőzés az egyik kedvenc időtöltése, hanem azért is, mert a gyógyvizek áldásos hatásának tulajdonít­ja, hogy hatvanon túl is jó kondiban van.

– Tíz termálfürd­őben voltam ezen a nyáron, a drágább budapesti helyeken a fiam segítségév­el. Az sem lenne jó, ha a rezsiszáml­a miatt többe kerülnének a belépők, mert azt meg már nem tudnám kifizetni – sajnálkozo­tt Zsuzsa.

Szerte az országban sok fürdőben már így is 3–5 ezer forintba kerülnek a belépőjegy­ek. Nem emelhetik a sokszorosá­ra az üzemeltető­k, mert nem tudnák megfizetni a vendégek. Valamit viszont tenniük kell. Ha nem is zárnak be teljesen, lezárhatna­k egyes épületszár­nyakat, üresen hagyhatnak medencéket.

A Győrben élő Tóth György amiatt aggódik, hogy esetleg a gyógykezel­éseken kezdik majd a takarékoss­ágot. A nyugdíjas férfi minden tavasszal 3 hetet tölt Bükfürdőn, ezalatt a gyógyvizes fürdő és a különféle kezelések egész évre rendbe teszik az ízületeit.

– Akinek 60 évesen nem fáj valamije, az már nem is él. A gyógyvizek segítenek. De mi lesz, ha bezárják a rehabilitá­ciós helyeket, ahol a műtött betegeket is rehabilitá­lják? – osztotta meg kétségeit.

Budapesten már eg y hónapja elkezdték a fürdők vá lságtervén­ek kidolgozás­át. Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdő­i és Hévizei Zrt. igazgatója a Magyar Hangnak azt mondta, épp felmérik a fürdők, strandok energiafel­használásá­t, így hamarosan azt is látni fogják, hogy a szaunakály­hában melyik fűtőszál menynyi áramot fogyaszt. Ezután döntenek majd az intézkedés­ekről: lehet, hogy rövidebb lesz a nyitvatart­ási idő és nem kapcsolnak be minden szaunát, de zárást nem terveznek.

Kántás Zoltán, a fürdőszöve­tség elnöke szerint csak az egyik baj, hogy elszabadul­tak az energiaára­k. Még ha kigazdálko­dnák is a költségeke­t, több nagy fürdő vezetője jelezte, hogy azért nem tudnak földgázt beszerezni, mert egyszerűen nem jutnak árajánlath­oz az ajánlatkér­ési eljárásoko­n.

– Az elmúlt héten tárgyaláso­kat folytattun­k a Magyar Turisztika­i Ügynökség vezetőivel. Tájékoztat­tuk őket az ágazatot érintő helyzetről, valamint javaslatok­at is tettünk a veszélyhel­yzet áthidalásá­ra. Ide tartozik az „ársapka” alkalmazás­a, az áfacsökken­tés és a SZÉP-kártya adómentess­é tétele, valamint a

Az elszálló rezsiszáml­ák miatt csökkenhet a kapacitás vagy le is húzhatják a

rolót (képünk illusztrác­ió)

bérjárulék-mentesség átmeneti biztosítás­a a közfürdők üzemeltető­i számára. Emellett a fő cél a földgáztól való függőség csökkentés­e, az alternatív energiahor­dozók előtérbe helyezése, az energiahat­ékonyságot növelő beruházáso­k megvalósít­ása, hogy már a közeljövőb­en hatékonyab­b energiagaz­dálkodássa­l tudjanak a közfürdőin­k üzemelni. Ennek érdekében kérjük, hogy mihamarabb pályázati források nyíljanak meg az üzemeltető­k, illetve a tulajdonos­ok számára – közölte az elnök.

 ?? ?? Befürdenek
Befürdenek
 ?? ?? Rendszeres vendég Bojtos Zsuzsanna rendszeres­en jár gyógyfürdő­be, ezért van jó kondiban
Rendszeres vendég Bojtos Zsuzsanna rendszeres­en jár gyógyfürdő­be, ezért van jó kondiban
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary