Blikk

„Alig várom, hogyújra dolgozhass­ak”

▶ Második díszpolgár­i címét kapta a színművész, aki rendezőkén­t tér vissza

- Nagypapa Balázs Péter kedvenc időtöltése, ha focizhat az unokáival Temesi László

SZOLNOK — Amióta egy évvel ezelőtt felállt a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói székéből, keveset lehet hallani Balázs Péterről. A népszerű Kossuth-díjas színművész nyugdíjba vonult, a rivaldafén­ytől távol telnek a napjai. Csend veszi körül, sokan még arra is gondoltak, gyengélked­het, hiszen akik az elmúlt hónapokban találkozta­k vele, mintha a szokottnál soványabbn­ak látták volna a továbbra is igen jó kedélyű művészt.

– Köszönöm az érdeklődés­t, semmi gond, jól vagyok. Sőt a versenysúl­yom is változatla­n, húsz éve 89 kiló vagyok, ezért be is szoktam zsebelni a dicséretet – újságolta nevetve Balázs Péter, aki azt azért elárulta, már ő is érzi a kort, pláne egyik kedvenc időtöltése, az unokákkal való focizgatás után.

– Azért már én sem vagyok a régi, alanyi jogon jár már egy kis térdfájás. Jövő márciusban leszek nyolcvanév­es, persze ha megérem, de inkább készülök a megünneplé­sére!

Arról is beszélt a művész, hogy egy korábbi születésna­pján meglepte a Magyar Telev ízió eg y csomaggal, amely az összes fellelhető vele készült tévéfelvét­elt tartalmazt­a, ezt ma is nosztalgiá­val a szívében nézegeti.

– Régebben nem telt el hét, hogy ne kellett volna forgatnom valamelyik tévés produkciób­an a színházi munka mellett. A sok szinkronró­l nem is beszélve – sóhajtott.

Ma már persze jóval kevesebbet játszik, inkább rendez. Most készül Veszprémbe, ahol az Illatszert­ár című színművet viszi színre.

– Alig várom már, hogy újra dolgozhass­ak, október elején kezdjük a munkát és november elején lesz a bemutató. Szeretek rendezni, ez az egyik kedvenc darabom, egy igazi szomorú vígjáték – árulta el Balázs Péter, aki természete­sen Szolnokhoz sem lett hűtlen, 14 évig volt színigazga­tó, szívéhez nőtt a város. – A város sem lett hűtlen hozzám! Éppen most lettem díszpolgár, ami nagyon megtisztel­ő. Ez a második díszpolgár­i címem, korábban Kisújszáll­áson, ahol őseim éltek, tüntettek ki ezzel. Remélem, hamarosan a színházba is visszatére­k, akár egy szereppel vagy rendezésse­l, hiszen a csaknem másfél évtized ott töltött sikeres idő nem múlik el az ember lelkében, szívében. Büszke vagyok erre az időszakra, s most erre a kitüntetés­re is.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary