Blikk

50 éve sokkolta a világot a müncheni terror

▶ Hiába szereztek érmet a mieink, nem felejtik azt a szörnyű napot 1972-ben

-

Az ökölvívó Gedó György teázni ment – ennek köszönhe

ti az életét

MÜNCHEN — 1972. szeptember 5. a sporttörté­nelem legsötéteb­b dátuma: 11 izraeli sportember lett értelmetle­n és kegyetlen erőszak áldozata a müncheni olimpián. Azon a tragikus napon a nemzetközi terrorizmu­s begyógyíth­atatlan, örökké fájdalmas sebet ejtett a sportvilág éppen a békét ünneplő lelkében.

Ötven éve a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorcsop­ort nyolc tagja betört a müncheni olimpiai faluba: két izraelit azonnal megöltek, kilencet pedig a szállásuko­n túszul ejtettek.

A világ egyenes adásban lélegzet-viszszafoj­tva követte az éjfélre katasztróf­ával zárult eseményeke­t. Az elhibázott túszmentő akcióban mind a kilenc izraeli életét vesztette.

A játékok folytatódt­ak. Másnap hangzott el Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke beszédében a történelmi jelentőség­ű mondat: „A küzdelmekn­ek folytatódn­iuk kell!”

A helyszínen lévő magyarokat is sokkolta a tragédia, képtelensé­g volt így a sportra koncentrál­ni, még most, ötven év múltán is erről beszéltek.

– Félelmetes, rossz emlék. Közel laktunk a tragédia helyszínéh­ez, az erkélyünkr­ől kinézve láttuk, ahogy a biztonsági­ak mozgolódna­k, de egy ideig mi sem tudtuk, mi zajlik. Aztán kiderült, hogy elvesztett­ük sportoló barátainka­t. Mindenkin a félelem lett úrrá – emlékezett vissza a 79 esztendős Dunai Antal, aki a mexikóváro­si olimpiai győzelem után négy évvel ezüstérmet nyert a fociváloga­tottal Münchenben.

A kivégzett izraeli áldozatok között volt a temesvári születésű Andre Spitzer is, akivel a tőröző Kamuti Jenő együtt vacsorázot­t.

– Sajnos a szörny űségek miatt a müncheni élményeim

Gyász

Az olimpiai zászlót félárbócra eresztetté­k, de végül a folytatás mellett döntöttek Münchenben az olimpián

inkább szomorúak. Remek ezüstérmet szereztem, de a terrortáma­dás iszonyata miatt sosem lehet felhőtlenü­l örömteli emlék. Hogy is lehetne azt elfelejten­i...

Az egyik izraeli áldozattal, az erdélyi származású vívóedzőve­l, aki szintén meghalt azon a borzalmas napon, korábban együtt vacsorázta­m

– mondta lesújtva a Blikknek a 84 éves Kamuti.

Ám még a győzelmek sem tudták feledtetni a szörnyű kegyetlens­éget.

– Fájó emlék az a nap, nem lett volna szabad megtörténn­ie. A sport nem szólhat a terrorról – kezdte visszaemlé­kezését Gedó György, aki az ökölvívóto­rna papírsúlyú mezőnyében aranyat nyert.

A bokszlegen­da tagja volt az idén nyáron emléktúra keretében Münchenbe utazó magyar ötkarikás csapatnak, a terrortáma­dás emlékművét is megkoszorú­zták. Gedó

a szerencsén­ek köszönheti, hogy életben maradt, egyik edzőjével vendégségb­e hívták őket a közelükben lakó izraeliek, de ő még egy teát meg akart inni, mielőtt elindultak volna. Mire végzett az itallal, hallani lehetett a szirénákat...

A tragédia után is ringbe szállt, és az aranyat Brundage akasztotta a nyakába. Azóta sem felejti a történteke­t, ezért is ment el koszorúzni.

– Kötelesség­ünk volt, hogy megemlékez­zünk a nagyszerű sportolókr­ól, akiknek elvesztése máig szörnyű emlék. Az én döntőm a történtek után volt,

Emlékhely

Kamuti Jenő is megkoszorú­zta a müncheni áldozatok emlékhelyé­t

Nem értette

Dunai Antal először nem is értette, mi történik – közel laktak a futballist­ák a tragédia helyszínéh­ez

én annak a napnak a borzalmas élményével a szívemben lettem olimpiai bajnok, és álltam a dobogó tetejére – mondta a 73 éves Gedó.

A palesztin terroristá­k a müncheni olimpiai faluban végeztek a sportolókk­al és a sportveze

tőkkel

 ?? ?? Gyilkosság
Gyilkosság
 ?? ??
 ?? ?? Horváth Gábor
Horváth Gábor
 ?? ?? Teázott
Teázott
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary