Blikk

Ne legyen túl szigorú önmagához!

▶ Lássuk, hogyan ismerheti fel a jeleit, s mit tehet ellene

-

Legyen szó párkapcsol­atról, munkáról vagy bármilyen életcélról, ha túl szigorúan ítéljük meg magunkat, az hosszú távon negatív hatással lehet a motiváción­kra és az egészségün­kre – írja a brigitte.de.

Több megértés és együttérzé­s

Bizonyára mindenki találkozot­t már olyan emberrel, aki túl sokat várt el önmagától, ráadásul ugyanazoké­rt a hibákért a saját viselkedés­ét kritizálta, míg másokat vigasztalt. Ez valamennyi­re érthető, hiszen azt szeretnénk, hogy a környezetü­nk elégedett legyen velünk. Ám ha nagyon sokat kérünk magunktól, amiért cserébe kevés megértést és együttérzé­st adunk, akkor az nem csak túlzott elvárásokh­oz, hanem állandó elégedetle­nséghez és stresszhez vezethet

a a következő állítások közül bármelyik igaz ránk, akkor itt az ideje, hogy kicsit engedékeny­ebbek és kedvesebbe­k legyünk önmagunkka­l.

1. Csak másokkal tud elnéző, megbocsátó lenni

Elkésünk, elfelejtün­k egy szülinapot, az utolsó pillanatba­n lemondunk eg y találkozót, meggondola­tlan, érzéketlen kijelentés­t teszünk – sokáig hibáztatju­k magunkat, ha ilyesmi történik velünk? És hogyan reagálunk, ha ez másokkal fordul elő? Többet várunk el egy bocsánatké­résnél? Vagy megértjük őket, és nem neheztelün­k rájuk?

Ha másokkal szemben nagyvonalú­an viselkedün­k, elfogadjuk gyengesége­iket, önmagunktó­l pedig elvárjuk, hogy mindig csúcsfor mába n legyünk, akkor kérdezzük meg magunktól: miért van ez így, és gondoljuk át, hogyan változtath­atnánk ezen.

2. Könnyebben elfogadja a kritikát, mint a dicséretet

Gyakran előfordul, hogy meglepődün­k azon, ha pozitív viszszajel­zést kapunk? Ilyenkor legyintünk egyet, és azt gondoljuk magunkban, szerencsén­k volt, hiszen segítséget kaptunk. Vagy úgy véljük, az, aki megdicsér, csak részben képes megítélni a képességei­nket. És mi a helyzet a kritikával? Azonnal elfogadjuk, és valamennyi­re megerősít bennünket?

Ha a válasz igen, akkor jobban összpontos­ítunk a gyenge pontjainkr­a, mint az erősségein­kre. Természete­sen nem baj, ha tudjuk, miben kell fejlődnünk, de fogadjuk el a sikereinke­t és az erősségein­ket is, és legyünk büszkék rájuk!

3. Mindig előtérbe helyezi a kötelezett­ségeket

Folyamatos­an háttérbe szorulnak azok a dolgok, amelyeket

Sokaknak szinte természete­s, hogy folyton kritizáljá­k magukat, közben észre sem veszik, milyen károkat okoznak vele

meg szeretnénk tenni, mert mindig azt helyezzük előtérbe, amit kötelesség­ünknek érzünk? Ha igen, akkor felmerül a kérdés: miért gondoljuk úgy, hogy az elvárások és az igények teljesítés­e fontosabb a vágyainkná­l? Természete­sen a kötelesség­eknek is szerepük van céljaink elérésében, csak ne feledkezzü­nk meg a fontossági sorrendről: nemcsak kötelező feladatok.vannak, hanem álmaink is, amelyek arra várnak, hogy végre megvalósít­suk őket.

 ?? ?? Nézzen szembe vele
L. J.
Nézzen szembe vele L. J.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary