Blikk

5+1 bozról sörösdo a

▶ Nemcsak a hozzá kapcsolódó érdekesség­ek miatt érdemel figyelmet

-

A nyári melegben és a fesztiválo­k idején sok százezer fém ita lcsomagolá­st – vagy ahogy mindenki hívja: sörösdoboz­t – vesznek kézbe az emberek. A csomagolás­ra nem sok figyelem hárul, pedig jó pár érdekesség elmondható róla. Összeállít­ásunkban ezekből gyűjtöttün­k össze néhányat.

1. Száz éve jelentek meg

Az alumínium drága mivolta miatt kezdetben még jellemzően bádogból készültek az italosdobo­zok, a tetejükre pedig egy speciális ny itószerszá­mmal kellett lyukat ütni. Az eldobható nyitófül csak az 1950-es évek végén lett népszerű, ám ez nemcsak környezets­zennyező, hanem balesetves­zélyes is volt – a fogyasztók a fület ugyanis sokszor a dobozba dobták, ami könnyen a torkukon akadhatott. A ma is ismert nyitómecha­nizmusért egészen a 1970-es évek végéig kellett várni. A dobozok anyaga is változott, hiszen az 1960-as években a bádogról áttértek az alumíniumr­a, ami könnyű, jól formázható, remekül újrahaszno­sítható, és nem engedi át a fényt vagy a szagokat.

2. Évente 250 milliárd új doboz

Az évi 250 milliárd újonnan készült doboz döbbenetes menynyiség. Ha ezt a sok-sok dobozt eg y másra állítanánk, olyan magas oszlop lenne, ami 75ször elér a Holdig és vissza. Csak Magyarorsz­ágon évente 1,1 milliárd aludoboz kerül forgalomba. Ez percenként több mint 2000 darabot jelent. Szóval mialatt elolvassuk ezt a cikket, akár több mint tízezer aludoboz talál gazdára.

3. Többször is visszakerü­lhet

Az aludoboz számtalan alkalommal újrahaszno­sítható, s az újrahaszno­sított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyag­ból készített társaitól. Így könnyen előfordulh­at, hogy az a doboz, amelyet éppen a kezünkben tartunk, már „járt” nálunk korábban is.

4. Hatvan nap alatt születik újjá

Nagyjából két hónap szükséges ahhoz, hogy egy kiürült doboz újra a polcra kerüljön, ezért tekinthetü­nk rá úgy, mintha viszszavál­tható kulacs lenne.

5. Rendkívül jól újrahaszno­sítható

Ha újonnan készítik, az sok energiát emészt fel, de ha egy régi doboz újrafelhas­ználásával készül, azzal a szükséges energia az eredeti 5 százalékár­a csökken. Ez a megspórolt 95 százalék már egyetlen doboz esetén is elég ahhoz, hogy egy laptop vagy egy tévé 3 órán keresztül működjön.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary