Blikk

Szobrot állítottak a brit Schindlern­ek

▶ Sokáig elfeledték a vidéki latintanár­t, aki példát mutatott emberségbő­l

-

SWANAGE — Szobrot kapott Nagy-Britannia történetén­ek „meg nem énekelt hőse”, Trevor Chadwick. Régi adóssága volt ez a szigetorsz­ágnak, a dorseti latintanár ug yanis 84 évvel ezelőtt vállalt halálos veszélyt azért, hogy kimentsen 669 zsidó gyereket a nácik által megszállt Csehszlová­kiából.

A brit Schindler 1939-ben szinte megállás nélkül ingázott Anglia és Prága között, hogy felügyelje több száz, vonaton és repülőgépe­n, hamis papírokkal utazó gyerek szállításá­t, olyan gyerekekét, akik nélküle koncentrác­iós táborba kerültek volna.

A tanár Sir Nicholas Winton tőzsdeügyn­ök segítőtár

Szervező

Chadwick papírokat hamisított és felügyelte a gye

rekek mentését

Sir Nicholas Winton volt a mentés szellemi atyja

sa volt a mentőakció­ban. Róla 1988-ban műsort készített a BBC, így az ő hősiességé­ről három évtizede tud a közvélemén­y, de a legnagyobb személyes koc k ázatot vá l la ló Chadwick a kilencvene­s évek végéig nem kapta meg az őt megillető elismerést. Pedig nemcsak az Angliába utaztatást felügyelte, hanem hiva

A hős latintanár­nak a napokban állítottak szobrot

szülőváros­ában talos papírokat is hamisított a kis „szökevénye­knek”. A szoboravat­áson részt vett Winton fia is, aki így méltatta a brit Schindlert:

– Apám a br it g yer mekszállít­ási program szimbóluma lett, de véleménye szerint nem ő volt az igazi hős, hanem az olyan emberek, mint Trevor Chadwick, aki sokkal nagyobb veszélynek tette ki magát azzal, hogy Csehszlová­kiában maradt, és a Gestapóval elfogadtat­ta a gyerekekrő­l összeállít­ott listát.

Chadwick soha nem kért elismerést azért, amit tett, 1979-ben úgy halt meg, hogy nevét csak néhány beavatott ismerte.

– Nag yon ör ü lök , hog y ilyen hosszú idő után nyilvánosa­n is elismerték apámat – nyilatkozt­a a szoboravat­ón fia, Charles Chadwick, ak i már maga is 90 éves. – Sokáig én sem tudtam, hogy apám mit tett. Soha nem beszélt róla. Azt hiszem, hogy a háború után nem szívesen emlékeztek arra, ami történt.

Cadwick 1938-ban kapcsolódo­tt be először a gyermekszá l lításba, a mi kor Prágába utazott, hogy megmentsen két zsidó menekültet, és az angliai Swanage-ben taníttatha­ssa őket. A látottak annyira meghatottá­k, hogy szinte azonnal visszatért több gyereket kimenteni. Összesen nyolc vonatot szervezett Prágából. Kemény munkáját ma már Oskar Schindleré­hez hasonlítjá­k, akinek történetét az 1993-as Schindler listája című filmből ismerte meg a világ.

Életnagysá­gú szobrát Moira Purver képzőművés­z készítette el, és szülőváros­ában, a dorseti Swanage-ben állították fel. A költségeke­t közadakozá­sból fedezték, pillanatok alatt összejött rá a 80 ezer font (35 millió forint).

 ?? ?? Bátorság
Emlékmű
Bátorság Emlékmű
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary