Blikk

A Balaton a mi Dallasunk ...mégsem lesz belőle olajunk

▶ A bányász szerint túl sokba kerülne, hogy hozzáférje­nek a fekete aranyhoz

-

SIÓFOK — Legenda vagy valóság? Tényleg lehetséges, hogy a Balaton medencéje, a csodálatos víztükör egy igazi Kánaánt rejt? Mégpedig a napjainkba­n leginkább hiányzó energia, vagyis kőolaj formájában?

Csaknem egy évszázada állítólag komoly kutatások folytak a tó környékén, sőt, amikor befagyott, a jégen keresztül a mederbe is fúrtak, ahol olaj nyomaira bukkantak, ám végül levonultak a geológusok, s a bányászat helyett a turizmus hódította meg a környéket.

A mag yar olajkiterm­elés első igazi aranykora a XX. század elején zajlott le. Olyan komoly mezőket sikerült feltérképe­zni – különösen Zala megyében és Somogyban –, hogy a világ egyik vezető olajvállal­ata, a Standard Oil Company meg is jelent Magyarorsz­ágon – erről a toretro.blog.hu számolt be részletese­n. A leírások szerint Hahót környékén ígéretes lelőhelyre bukkantak, sőt úgy tűnt, hogy az olajmező egészen a Balaton partjáig tart, vagy akár a tó medre alatt is folytatódh­at.

„ A z előzetes elemzések alapján úgy vélték, hogy az olaj a Balaton medre alatt húzódik, a Siófok–Tihany–Lovas háromszögb­en állítólag már 600-800 méter mélyen rá lehet bukkanni” – összegezte az akkori információ­kat a portál.

Az energiaára­k égbe szökése miatt napjainkba­n ismét felértékel­ődhetnek a korábbi kutatási eredmények, hiszen a magyar kormány is elköteleze­tt amellett, hogy a hazai természeti kincseket, amelyek bányászata az elmúlt évtizedekb­en megtorpant, ismét a lehető legjobban ki kell aknázni.

– A szóbeszéd szerint évtizedekk­el ezelőtt valóban találtak lelőhelyet a Balaton közelében, ezért terjedhete­tt el ennek híre most az energiaszű­kös időkben. Az biztos, hogy itt a Balatontól délre, a horvát határ közelében újra beindulhat­nak a korábban bezárásra ítélt olajkutak – ismerte el Kozma László, Vízvár település polgármest­ere.

– A gazdasági helyzet most ismét megkívánja, hogy minden lehetséges energiafor­rást felkutassa­nak és felszínre hozzanak a szakembere­k.

Márpedig tény, hogy az itt húzódó szénhidrog­énmező felett a 70-es években komoly olajkiterm­elés folyt Baranyától Zaláig

– folytatta a polgármest­er. Mint mondta, tucatnyi kutat hagytak utána lezárva a környéken, most viszont olyan döntésről értesült, amely szerint ismét megpróbálk­oznak a kitermelés­sel. Ám úgy vélte, ha a Balaton medre alatt létezne is olajmező, az ettől teljesen független lelőhely lehet.

– A környékünk­ön jelenleg 3 kútból folyik a termelés, nagyjából 2000-2200 méteres mélységből. 1500-1700 méter mélyen lévő olajmezőt is készülnek megcsapoln­i újabb kutakkal – foglalta össze Kozma László.

Tiszta kincs

Nemcsak természeti érte

lemben, energiában is utolérhete­tlen lehet a Balaton

A sonline.hu megyei portálnak egy nyugdíjas olajbányás­z erősítette meg a lelőhelyek­ről szóló híreket. Kalányos István fúrómester 34 évig dolgozott az olajszakmá­ban.

„Az nem vitatéma, hogy a Dráva mentén és a Balatonnál is van rejtett energiakés­zlet.

A fúrások az bizonyítjá­k, hogy sok helyütt tör vagy törhetne fel termálvíz és földgáz az országban, de ezek kitermelés­éhez súlyos milliárdok kellenének” – vélekedett a szakember. Arról nem is beszélve, hogy az első számú magyar turisztika­i célpontot, a Balatont vajon ki akarná veszélyezt­etni a kitermelés­sel?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? G. Z.
G. Z.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary