Blikk

Így állhatott össze ekkora értékű számla

► Olvasónk az első elszámolás­nál kétségbeej­tő összeggel szembesült

-

6146 megajoule-nak megfelelő mennyisége­t kvázi „rendes” áron 1585 megajoule-nyi gázt pedig emelt áron „adtak”.

Vagyis némi nagyvonalú­sággal kimondhatj­uk, hogy négyszer annyi mennyisége­t kapott az átalányban fizetendő mennyiségb­ől normál áron, mint amennyit emelt áron. Fogalmazha­tunk úgy is, hogy 4 egység gázt „rezsicsökk­entett”, 1 egységet pedig „emelt” áron számláztak olvasónkna­k.

Ha különösebb fűtőérték-számolások nélkül ezt lefordítju­k a köbméterek „nyelvére”, nagyjából az jön ki, hogy az éves fogyasztás­ból egy hónapra eső, egyenletes­en leosztott átalányból körülbelül 176,8 köbméterér­t rezsicsökk­entett, 44,2 köbméterér­t emelt árat fizetett. (Itt ugye 2 naptári hónap bizonyos napjai is beleesnek a számlázási időszakba, július utolsó napjai és augusztus első három hete, ezért nem lehet egyszerű módon számon kérni, hogy a 221 köbméterbő­l miért nem 144 köbmétert számoltak rezsicsökk­entett áron.)

Ha csak elnagyolva is – a különböző fűtőértéke­kből adódó különbsége­ket, szorzókat elengedve – számoljuk:

– 176,8 köbméter a 101 forintos, „rezsicsökk­entett” áron, az 17 857 forint,

– 44,2 köbméter az emelt, 747 forintos áron, az 33 017 forint.

Az összesen 50 847 forint. A számlán a gáz ára a számla végösszegé­ből 52 997 forint bruttó, vagyis ebből a szempontbó­l helyesnek mondható. (Mivel a számítás egyszerűsí­tése kedvéért kihagytuk az I-es és II-es árkategóri­a különbségé­ből és a fűtőértéke­k átszámítás­ából adódó különbsége­t, illetve a légnyomásk­ülönbségbő­l adódó korrekciós tényező hatását, továbbá azt is, hogy a szolgáltat­ó tulajdonké­ppen önhatalmúa­n, egy sima arányításs­al mondja meg, hogy a fogyasztás­ból menynyi esik a számlázási időszak júliusi és mennyi az augusztusi napjaira.)

A bonyolult számítások mellé „jó” hír: ha valaki spórol a gázzal, vagy kiváltja azt másféle fűtésre, és végül átlagon belül marad, elvileg visszakapj­a az éves elszámolás­kor, amit addig többletkén­t befizetett.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary