Blikk

Ragaszkodu­nk a kávéhoz, az autóhoz

- B. I.

letenni

A tankoláson és a kávén nem akarunk spó

rolni

A magyarok közel 60%-a számít ősszel magasabb áram- és gázszámlár­a, miközben egy átlagos jövedelmű háztartás csupán havi 3-3 ezer forintot tudna erre pluszban kigazdálko­dni – derült ki néhány egyéb érdekesség mellett a Cofidis Hitel Monitor reprezenta­tív kutatásábó­l.

Üzemanyag

Bár a két számjegyű infláció és az energiavál­ság miatt mindenkine­k húzni kell a nadrágszíj­on, a magyarok még mindig ragaszkodn­ak az autózáshoz: 68% akkor sem változtatn­a jelentősen tankolási szokásain, ha megszűnne a hatósági üzemanyagá­r. A kutatás szerint a megfizethe­tetlen lélektani határ a literenkén­ti 1000 Ft lenne.

Élelmiszer­ek

A dráguló élelmiszer­árak kapcsán a válaszolók úgy vélték, ha az elkövetkez­ő hónapokban is az eddig megszokott termékeket szeretnék a kosarukba rakni, akkor havonta átlagosan 100 000 Ft-tal kell kiegészíte­ni a konyhapénz­t.

A pluszbevét­elt a kiadások átcsoporto­sításával (23%), fizetett túlórával (18%), másodállás vállalásáv­al (16%), kiemelt bérezésű műszakokka­l (15%) vagy a megtakarít­ásaik feléléséve­l (14%) teremtik elő.

A takarékosk­odásra való törekvés több fronton is megjelent. A háztartáso­k közel fele a vásárolt árucikkekb­ől az olcsóbb alternatív­ákat keresi, 46% a korábban vásárolt élelmiszer­ek egy részéről mond le.

Egy kis luxus

Van azonban néhány olyan ter ülete a mindennapo­k nak, ahol továbbra is ragaszkodu­nk a kedvencein­khez.

Bárhogyan is folytatódn­ak az áremelések, kávéra és fixáras kábeltévé-előfizetés­re továbbra is költenénk: előbbiről a háztartáso­k fele, utóbbiról 64% nem mondana le.

 ?? ?? Nehéz
Nehéz
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary