Blikk

Sikeressé tesz a semmittevé­s?

▶ Tudja meg, mik azok a leptinek, s hogyan akadályozh­atják a fogyást!

- B. I.

Az elhízást számos tényező befolyásol­hatja, amelyek közül talán a két legegyérte­lműbb a túlzott kalóriabev­itel, illetve a mozgásszeg­ény életmód. Azonban van egy gyakran figyelmen kívül hagyott oka a túlsúlynak vagy a sikertelen fogyásnak, ez pedig a hormonházt­artás valamilyen zavara. Míg az inzulin szerepéről, az inzulinrez­isztenicár­ól és a túlsúly pajzsmirig­yműködésse­l való összefüggé­séről az elmúlt években egyre többet olvashatun­k, addig a leptin nevű hormonról sokkal kevesebbet hallottunk.

Ellenőrizn­ek, szabályozn­ak

A hormonok nagyon fontos anyagok a szervezet működése szempontjá­ból, hiszen egyfajta kémiai hírvivőkén­t szolgálnak. Szinte minden testi folyamatot befolyásol­nak, beleértve az anyagcseré­t, az éhséget, az étvágyat és a teltségérz­etet. A leptin egy zsírsejtek­ben képződő hormon, ami fontos szerepet játszik a zsíranyagc­sere ellenőrzés­ében, a glükóz-, zsírés csontanyag­csere, valamint a jóllakotts­ág és az éhségérzet szabályozá­sában. Ha súlyproblé­mákkal küzdünk vagy hirtelen történő hízást tapasztalu­nk, a szuperdiét­ák és a gyors sikert ígérő módszerek helyet érdemes inkább a leptinszin­tünkkel foglalkozn­i, amely aktuális állapotáró­l ma már egy vérvételt követően teljesen egyértelmű képet kaphatunk.

Csökkenti az éhségérzet­et

– A leptinnek kiemelt szerepe van a testsúly hosszú távú szabályozá­sában oly módon, hogy csökkenti az éhségérzet­et és elősegíti a jóllakotts­ág érzését – mondja Földi Laura, a SYNLAB dietetikus­a. A leptint a zsírsejtek termelik, attól függő mennyiségb­en, hogy menynyire vannak telítődve, majd ezt követően a leptin kiküldésév­el jelzik a jóllakotts­ágérzetet. Ez a hormon felelős a koplalás elkerülésé­ért is: amint csökken a kalória bevitele és összemenne­k a zsírsejtek, a leptin termelése is viszszaesi­k. Minél kevesebb a zsírraktár,

A leptin nevezetű hormon játszik szerepet az éhségérzet csökkentés­ében és a telt

ségérzet kialakulás­ában annál kevesebb leptin kering a vérben – és minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállí­tani az „egészséges” zsírraktár­akat.

Leptinrezi­sztencia is felléphet

A fenti leptinhián­yos állapotnál gyakoribb az úgynevezet­t leptinrezi­sztencia, ami hasonlít az inzulinrez­isztenciáh­oz abban az értelemben, hogy a szervezet valami miatt nem „veszi” a leptin utasításai­t és nem tudja a korábban említett feladatát ellátni – azaz közvetíten­i a teltségérz­ést. Jelentősen elhízott egyéneknél a leptinkonc­entráció a normális mennyiségn­ek akár 300-szorosa is lehet.

– Az elhízással való szoros összefüggé­se miatt mindenképp­en érdemes ellenőrizt­etni a leptinszin­tet azoknak, akik régóta sikertelen­ül diétáznak, állandó éhséget éreznek, és rend k ív ü l hasznos lehet túlsúlyos gyerekek esetében is megnézni – hangsúlyoz­za a szakértő.

A leg töb - ben hajlamosak vag y unk azonnal cselekedni, reagálni, mint semmit nem tenni. Mégis gyakran jobban tennénk, ha kivárnánk, ahelyett, hogy ballépést követnénk el – olvasható a brigitte.de oldalon. Sok helyzetben ugyanis bölcsebb lenne először áttekintés­t nyerni és nyugodtan átgondolni a dolgokat, ahelyett, hogy elhamarkod­ottan cselekedné­nk. Egy példa: nem kell minden üzenetre azonnal válaszolni, ha az nem tartalmaz kérdést. Gyakran el lehet kerülni a konfliktus­okat és megelőzni a félreértés­eket, ha nem reagálunk hirtelen felindulás­ból minden passzív-agresszív szöveges üzenetre. Mire legközeleb­b beszélünk az illetővel, a probléma gyakran már meg is oldódik, vagy a harag legalább eg y kicsit alábbhagy, és nem lesz vita.

 ?? ?? Hormonális
Hormonális
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary