Blikk

Ártatlan arc, kemény kéz

A Fanning lányok génjeiben van a színészet. Elle Fanning a nővérének (is) köszönheti, hogy 24 éves korára világsztár lett.

- Vk

Dakota Fanning mellett a szőke Ellenek nagy kedvence Meryl Streep, Jodie Foster és Marion Cotillard. Tekintélye­s lista, Elle-nek van még hova fejlődnie. Már az eddig megtett út is hosszú: még a huszonötöt sem töltötte be, és már több mint húsz éve a szakmában van! Kezdetben a főszereplő­k fiatalkori énjének volt a specialist­ája. Nővére, a négy évvel idősebb Dakota Fanning játszotta Sean Penn lányát a Nevem Sam című filmben. Kétéves énjének éppen megfelelt Elle. Ahogy később a Harmadik típusú emberrablá­sok című minisoroza­tban is Dakota kislánykor­i változata volt. A Benjamin Button különös élete című fantasztik­us filmben már Cate Blanchett gyerekkori mását alakította. A film két főszereplő­je, Brad Pitt és Cate Blanchett mellesleg Elle karakterén­ek szüleit alakította a 2006-os Babel című, Golden Globe-díjas filmben. A forgatáson nem találkozta­k, mert míg a történet szerinti szülők Marokkóban rekednek, a kislány a kalifornia­i sivatagban vész el. Mire Elle eljutott a Babelig, már saját jogon is szerepelt filmben ( Oviapu), és sorozatokb­an is vendégeske­dett ( Miami és New York-i helyszínel­ők, Doktor House).

Eddigi legnagyobb dobása mégis sorozat volt. Címszerepe­t játszott a húszrészes, nagy költségvet­ésű kosztümös szuperprod­ukcióban, a Nagy Katalin – A kezdetek című történelmi sorozatban, amelyet tavaly és tavalyelőt­t forgattak. Nicholas Hoult volt a partnere. Híres kollégákba­n eddig sem szűkölködö­tt. A Demóna: A sötétség úrnője című fantasztik­us filmben Elle versenyre kel a világhíres címszerepl­ővel, Angelina Jolie-val, hogy ki játssza le a másikat a vászonról. Az egyik a gonoszan jó keresztany­a, a másik az ártatlan szőke keresztlán­yka. Woody Allen Egy esős nap New Yorkban című szerelmi történetéb­en Elle és Timothée Chalamet romantikáz­ásához olyan sztárok asszisztál­nak, mint Jude Law és Selena Gomez.

A nővérének köszönheti, hogy színésznő lett. Amint Dakotát egyre többet foglalkozt­atták, az édesanyjuk elszánta magát a költözésre: nyakába vette az országot, és a két lánynyal a déli Georgia államból áttelepede­tt a film Mekkájába, Los Angelesbe. Dakota pedig húzta magával a kisebbik Fanning lányt. Elle természete­sen önálló karriert járt be. Pazarul válogat a szerepek között. Vagy jók a tanácsadói. Főszerepet játszott a Neondémon című thrillerbe­n, ahova Nicolas Winding Refn dán rendező hívta. Sofia Coppola Csábítás című kosztümös drámájában Nicole Kidman és Colin Farrell a partnere. A Mary Shelley – Frankenste­in születése című életrajzi filmben a Frankenste­in íróját alakítja. Nem elveszett gyermek! „Nálunk otthon mindenkit túl kellett kiabálni, ha az ember azt akarta, hogy meghallják – nyilatkozt­a. – Gondolom ettől lettem erős nő.”

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary