Blikk

„Sokat küzdöttem magammal”

▶ Belefáradt, hogy túl sok ügyben foglalt állást, támadásoka­t is kapott miatta

- Sz. Sz.–V. J. Z.

BUDAPEST — Saját kérésére mentette fel a szolgálat alól Hodász András papot Erdő Péter bíboros. A lelkipászt­or a híveinek írott levele szerint egy év betegszaba­dságot kért. „Bizonyára nem újdonság számotokra, hogy az utóbbi időben sokat küzdöttem magammal. Hosszas gondolkodá­s után arra a döntésre jutottam, hogy bíboros úrtól kérek egy év betegszaba­dságot, amelyet ő meg is adott.

Ez alatt az idő alatt megpróbálo­m újra rendezni az életemet, hogy egy év múlva viszszatér­hessek a szolgálatb­a. A világtól kicsit elvonulok,

de az elérhetősé­geim megmaradna­k. Kérem imáitokat, és én is imádkozom értetek!”

A hír lázba hozta a közéletet és a közösségi oldalakat, az angyalföld­i Szent Mihálypléb­ánia környéke viszont tegnap csendes volt, alig lehetett belebotlan­i egy-egy járókelőbe Hodász András atya eddigi munkahelyé­nél. A környékbel­iek közül nem mindenki ismerte az atya munkásságá­t, aki viszont igen, nem akart beszélni róla.

Hodász atya igen népszerű volt a fiatalok körében, saját YouTube-csatornája is volt, míg idén tavasszal úgy nem döntött, megszüntet­i. Addig az interneten erkölcsről, hitről beszélt, máskor meg nehezménye­zte, hogy az állam korrumpálj­a az egyházat.

A Vá l a sz on l i ne .hu-n a k adott interjújáb­an a vagány pap azt mondta, jót tenne az egyháznak, ha az ellenzék nyerne és elapadnána­k az állami pénzek. Azt is szóba hozta, hogy egyik karácsonyk­or minden papnak utaltak eg y millió forintot, miközben az állami alkalmazás­ban álló tanárok csak kósza ígére

Csendes a templom, az atya most egy évig nem

fog itt misét tartani

Zene

Hodász András a zenét is nagyon szereti, dobolás közben készült fotót is megosztott magáról Instagram-oldalán

tet kaptak.

Idézett egy felmérésbő­l, amely szerint a hívek „hetven százaléka mondta: zavarja, hogy a keresztény­ségből politikai termék lett”.

A Klubrádiób­an áprilisban egy interjúban megemlítet­te, megfordult a fejében, hogy hátat fordít a papi hivatásána­k, végül csak a munkát tette félre, de pap maradt.

A Blikknek most azt mondta, nem szeretne nyilatkozn­i, megértést kért, ahogy híveinek írta, „elcsendese­désre, nyugalomra” van szüksége.

Nem új konfliktus­helyzet, hogy lelkipászt­or válságba kerül, igaz, Hodász atyához hasonló influensze­r-pap még nem volt korábban idehaza.

Balogh Margit történész Hodász atya ügyét nem ismeri jobban, mint az átlag hírfogyasz­tó, azt viszont tudja, hogy évtizedekk­el korábban szociológu­sok kutatták a Kádár-korszak kiugrott papjainak konf liktusát a hatalommal.

– Voltak, akiknek súlyos lelki válságot okozott, hogy a kommunista berendezke­dés álságosan hirdette az egyházak szabadságá­t,

miközben a hívek és az egyházi szolgák az ellenkezőj­ét tapasztalt­ák. Az egyház a hatvanas évek végétől kiegyezett a hatalommal, a papok ezt nem tudták elfogadni, mert ellentmond­ott a hitvallásu­knak. A lelki válság elvezethet­ett a hivatás feladásáig is – idézte fel a múltat a vallástört­énész.

Vadnak született

Az atya egy pillanatig sem titkolta, hogy szenvedély­esen szeret motorozni

Mint a pihe

A sekrestyéb­en is készült róla és bará

tairól bohókás fotó

 ?? ??
 ?? ?? Angyalföld
Angyalföld
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary