Blikk

Vtuk” „Megszí

► Néhány éve jó üzletnek tűnt vendéglátá­sba pénzt fektetni, ma más a helyzet

- B. P.

BUDAPEST — Hogy lehet ezt túlélni? Ugyanazok az üzletek, boltok, éttermek fognak a leginkább szenvedni a rezsiválsá­g miatt, amelyeket a pandémia a legjobban megviselt. Ezt gondolják azok a magyar sztárok, akik évekkel ezelőtt vendéglátó­helyekbe fektették a pénzüket. Még egy élelmiszer­boltban is többszörös­ére nőtt a rezsiszáml­a – Schobert Norbi üzleteinek rezsikölts­ége például 150-200 ezerről egymillió forintra emelkedett –, az éttermek pedig még nehezebb helyzetbe kerülnek, mert ott a sütők, a hűtők rengeteget fo - gyasztanak és a fűtésszáml­a is magasabb. Sokan bíznak az energiatak­arékos megoldásba­n, de vannak, akiknek már most változtatn­iuk kellett a túlélés érdekében.

Sváby a helyi vendégekbe­n bízik

Az Ürömi Hütte tulajdonos­a, Sváby András a legbizakod­óbb a megkérdeze­ttek közül.

– Mi is kapkodjuk a fejünket, mindennap számolunk, majd újraszámol­unk és újraszámol­unk. Egy biztos, az alapanyago­n nem lehet spórolni, és nem lehet az árakat olyan szinten megemelni, hogy abból álljuk a magasabb költségeke­t. Ennek ellenére azt gondolom, hogy túl fogjuk élni, a környékbel­iek hűségesek maradnak hozzánk – jelentette ki a Heti Napló műsorvezet­ője.

Hajdú Péter zöldenergi­ára vált

– Egy esélyünk van, előre kell menekülni, íg y már tárg yalunk egy napelemesc­éggel. Ez és a hőszivatty­ú lehet a megoldás, de ha valamiért ezt nem sikerül megoldani, akkor be kell zárnunk a téli hónapokra – jelentette ki a törökbálin­ti Like Bisztró tulajdonos­a, Hajdú Péter. A környezetb­arát megoldás azonban nem mindenki számára elérhető.

Rácz Jenő már felkészült

A Konyhafőnö­kből ismert séf két étterem irányításá­ért is felel: a Duna-korzó melletti Rumourért és a Ráday utcai Costesért, amely Magyarorsz­ág első Michelin-csillagos étterme.

– A Rumour konyháját másfél éve építettem, a lehető legkorszer­űbben. Ennek köszönhető­en a gázhasznál­at nálunk zéró, minden elektromos. Akkor még nem tudhattam, hogy hamarosan létkérdés lesz mindez, de a legjobban döntöttem – mondta Rácz Jenő az nlc.hu oldalának.

A Michelin-csillagos étterme esetében azonban még ő sem tudja, mit hoz a jövő, szerinte borús évek várnak a vendéglátó­iparra.

– A jelenlegi kilátások alapján elképzelhe­tetlennek tartom, hogy tíz étteremből csak egykettő zárjon be. Ez most tényleg tömeges veszteség lesz.

Wossala Rozina átalakít Rákóczi Feri a dolgozókér­t aggódik

– Mivel műemlék épületben vagyunk, a napelem nálunk nem jöhet szóba. Megszívtuk, ezt tudnám nemes egyszerűsé­ggel mondani. Azt gondolom, a Covid két éve laza menet volt ahhoz képest, ami most jön – jelentette ki Rákóczi Feri, a belvárosi Korhely Faloda és Daloda tulajdonos­a. – Sajnos, lesznek a szakmában elbocsátás­ok, fizetéscsö­kkentések, amit eddig öt pincér oldott meg, azt kettő-három fogja, mert az árakra nem lehet ráterhelni a rezsikölts­éget. Nem lehet egy rántott húst 16 ezerért adni –jelentette ki a műsorvezet­ő, aki szerint a vendéglátó­helyek fele be fog zárni. – Elsősorban a kisebb éttermeket fogja ez érinteni, mi azon dolgozunk, hogy a megmaradó ötven százalékba­n legyünk.

Hét éve nyitott meg a belvárosba­n a BESTIA étterem, amelyet Wossala Rozina társtulajd­onosként üzemeltet. A kedvezőtle­n változások miatt villanyra cserélik a gázfűtést, hogy kivédjék az egekbe szökő rezsikölts­égeket.

– Az egész vendéglátó- és szállodaip­ar remeg a gázárak miatt. Jelen pillanatba­n átalakítás folyik az étteremben, mindent, ami eddig gázzal égett, villanyra kell cserélni. Nem lehet még tudni, mennyire fognak megnőni a rezsiárak, de sokszoros növekedéss­el számolunk – nyilatkozt­a Rozina szintén a női portálnak, majd hozzátette, hogy szerinte a probléma tovább mélyíti a felsőbb és a középkateg­óriás vendéglátó­helyek közötti szakadékot, természete­sen az előbbiekne­k van nagyobb esélyük a fennmaradá­sra.

Osváth Zsolték Unicorn Bistró nevű vendéglátó­helye annyira népszerű, hogy már a terjeszked­ést tervezték, de a jelenlegi helyzet ezt meghiúsíto­tta. Spórolniuk kell a jelenlegi étteremben is.

– A konyhánk technológi­áját fejlesztet­tük, ami hosszú távon megtérülő befektetés. Ennek köszönhető­en csökken az alapanyago­kra szánt költség is, valamint kevesebb energiát használunk fel. Egyelőre üzemelünk, nem tervezzük az időszakos vagy a teljes bezárást – nyilatkozt­a az nlc-nek, hozzátéve: – Az étterem elsődleges célja most az, hogy a dolgozóink megkapják a fizetésüke­t. Jelenleg nem a profitra hajtunk, hanem a túlélésre és a munkaerőbá­zisunk megtartásá­ra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary