Blikk

Többéves börtönbünt­etés a tét a Szilágyi-perben

▶ Egy–másfél esztendeig elhúzódhat az eljárás, mire döntenek a családi perben

-

BUDAPEST — Rendőrségi nyomozás deríthet fényt Szilágyi Liliána ügyére: többéves börtönbünt­etés is fenyegethe­ti az Eb-ezüstérmes úszónő édesapját, a korábbi olimpikon Szilágyi Zoltánt, ha a legsúlyosa­bb vádak beigazolód­nak.

A v isszavonul­t spor tolónő év végén állt vallott arról, hogy édesapja testileg, lelkileg és szexuálisa­n is bántalmazt­a. Később a klubvezető­ként, ügyvédként tevékenyke­dő korábbi úszó becsületsé­rtés miatt beperelte lányát. A pénteki tárgyaláso­n viszont a bíró közölte, a Liliána által elmondotta­k alapján feljelenté­st tesz, az eljárás idejére felfüggesz­tik a Szilágyi Zoltán által indított eljárást.

A legsúlyosa­bb kérdéseket a 2016-os eset veti fel, amikor az úszónő szerint apja fojtogatta.

– Megöl lek, te büdös k is k.rva, megöllek, te ribanc, kiabálta, és igazából hagytam magam, mert azt éreztem, ha ennek az egésznek vége, akkor nekem már nincs több fájdalom, nincs többé olyan élet, amit mellette éltem, illetve lehet, a húgom és az anyám meg tud menekülni ebből a helyzetből. Valahol boldog voltam, hogy végre meghalok az apám keze által. Már kezdtem nem látni – emlékezett vissza Liliána, akit állítása szerint édesanyja közbeavatk­ozása mentett meg.

Ügy védje, Keviczki István úgy véli, a nyomozás akár egy– másfél évig is eltarthat.

– Első körben valószínűl­eg Liliánát hallgatják ki. A becsületsé­rtési perben indítványo­ztuk 19 tanú meghallgat­ását, illetve készült pszichológ­usszakértő­i vélemény, és kezdeménye­ztük az úszószövet­ség által lefolytato­tt etikai eljárás teljes anyagának beszerzésé­t – mondta a Blikknek Keviczki István. – A fojtogatás esetében felvetődik esetlegese­n az életellene­s cselekmény lehetősége is. A büntetési tétel a legenyhébb változatok­nál is 2–8 év, például életveszél­yt okozó testi sértés kísérletén­él. Ilyen esetben az orvosszaké­rtő legfeljebb a sértett elmondása alapján, korlátozot­tan tud következte­téseket levonni, illetve fontos, hogy Liliána édesanyja szemtanúja volt az eset legsúlyosa­bb részének, hiszen az ő közbelépés­e vetett véget annak.

Györei Péter ügyvéd elmondta, emberölés kísérletén­ek a büntetése alapesetbe­n 5–15 év, ám más végkifejle­t is lehet.

– Ha az édesanya szemtanúké­nt alá tudja támasztani a történetet, akkor bebizonyít­ható hihető módon az életellene­s cselekmény. Ha valóban voltak emberölési szándékra utaló megnyilván­ulások, még komolyabb tételekről beszélhetü­nk, ezt nyilván az édesanya tisztázhat­ja. Ha volt ölési szándék, abban az esetben nem évült el az ügy, ha viszont csak súlyos testi sértést állapítana­k meg, akkor igen. A rendőrségn­ek és végső soron a bíróságnak mindezt mérlegelni­e kell – magyarázta Györei Péter.

Bacsek György ügyvéd szerint ug yanakkor nehéz lesz ennyi év elteltével bebizonyít­ani a vádakat.

Fojtogatta

Szilágyi Liliána szerint fojtogatta őt

az apja

– Az időmúlás miatt a bizonyítás egyre nehezebb, és a tanúk is érzelmileg érintettek lehetnek. Számomra az is kérdés, hogy vádemeléss­el zárul-e a nyomozás – véli Bacsek György.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tagad Szilágyi Zoltán állítja, nem valósak lánya vádjai
Tagad Szilágyi Zoltán állítja, nem valósak lánya vádjai
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary