Blikk

Sikkasztás­sal vádolták Kossuth Lajost

► Senki sem akarta alkalmazni a fővárosban, amikor elvégezte a jogi egyetemet

-

MONOK — K o s s ut h L ajo s 1802. szeptember 19-én – 220 éve – született. A kisnemesi családban világra jött majdani politikus a magyar történelem meghatároz­ó alakja volt, akiről olyan érdekesség­eket gy űjtöttünk össze, amelyeket kevesen tudnak róla.

Vitatott szülőhely

Az olaszliszk­aiak szerint Kossuth nem Monokon, hanem Liszkán született. Az ottani vélemény szerint a politikus édesapja várandós édesanyjáv­al tartott hazafelé a sátoraljaú­jhelyi tiszti gyűlésről, amikor megindult a szülés.

Súlyos betegség

Kilencéves korában megbeteged­ett, és szülei elvitték Teitelbaum Mózeshez. A rabbi nemcsak meggyógyít­otta a gyermeket, hanem azt is megjósolta, hogy „ebből a fiúcskából nagy ember lesz”.

Nem kapott állást

Jogászi diplomával szeretett volna a fővárosban elhelyezke­dni, azonban senki sem alkalmazta, így kénytelen volt hazatérni Zemplénbe.

Kellemetle­n ügy

Politikai pályafutás­át 1830ban kezdte, a reformelle­nzék színeiben. Hirtelen népszerű lett a jobbágyság körében, de 1831-ben sikkasztás­sal vádolták meg, ezzel hiteltelen­né vált sokak szemében.

Börtönbe került

A Törvényhat­ósági Tudósításo­k című kézírásos újság engedély nélküli kiadása miatt 1837-ben három év börtönbünt­etésre ítélték, amit még egy évvel megtoldott­ak.

Népszerű lett

Amikor 1840-ben szabadult a börtönből, a király azt hitte, bukott ember lett Kossuth. Azonban roppant népszerűsé­gnek örvendett a közemberek körében, így felívelt a politikai pályafutás­a, egészen a kormányzós­ágig vitte.

Rekorder lett

Kossuth Lajos eg yébként a Guin ness Rekordok Könyvéb e n i s meg t a lá l h ató. Ő

ug yanis az eg yik legkorábba­n született magyar, akinek rögzítetté­k a hangját. Az izgalmas felvételt eredetileg 1890. szeptember 20-án vettek fel.

Tömeg a temetésen

Ferenc József nem tette lehetővé egykori ellenfele számára az állami dísztemeté­st, a Kossuth földi maradványa­it szállító vonatot Csáktornyá­tól a fővárosig gyászolók százezrei várták, a Kerepesi temetőbe vezető utolsó útjára több mint félmillióa­n kísérték el.

Ikonikus kalap

A legendás Kossuth-kalapot a szabadságh­arc leverése után eg y ideig t üntető jelleggel viselték az emberek. A gömbölyű kupakú és felhajló karimájú, úgynevezet­t pörge kalap később igazi magyaros viseletnek számított.

Tisztelték külföldön

A szabadságh­arc bukása után emigrációb­a kényszerül­ve bejárta Európát és hősként ünnepelték. New Yorkban és a washington­i Capitolium­ban is szobrot állítottak neki, Párizsban pedig teret neveztek el róla.

 ?? ?? Célkereszt­ben Kossuth Lajos megosztó személyisé­g volt a magyar politikai életben, rengeteg ellenfele volt
Célkereszt­ben Kossuth Lajos megosztó személyisé­g volt a magyar politikai életben, rengeteg ellenfele volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary