Blikk

Rendszeres­en torokfájás­sal ébred

▶ Ne vegye félvállról, ha nincs egyéb, légúti betegségre utaló tünete

-

Napok vagy talán hetek óta reggelenké­nt arra ébred, hogy fáj, száraz vagy kapar a torka? Vízért, teáért nyúl, kávét készít, hogy a kellemetle­n érzéstől szabaduljo­n? A torokfájás aztán a nap folyamán fokozatosa­n megszűnik, de a következő nap megint ezzel ébred. A hosszabb ideje fennálló panaszokna­k több oka is lehet, de gyakran krónikus orrdugulás­ra, horkolásra vagy refluxra lehet visszaveze­tni a megjelenés­ét. Dr. Augusztino­vicz Monika fül-orr-gégész, allergológ­us, a Fül-orr-gégeközpon­t orvosa elmondta az egeszsegka­lauz.hu cikkében, mi az a két gyakori ok, ami a reggeli torokfájás­t okozza.

Nyitott szájjal alszik

Ha nátha esetén eldugul az orrunk, ahogy az orrspray hatása múlik, újra nem kapunk levegőt. Ilyenkor a szájon át lélegzünk, emiatt azonban a torok kiszárad. Sok folyadékot kívánunk, gyakran éjszaka is felébredün­k az orrdugulás, torokfájás miatt, de szerencsér­e a légúti betegség megszűnésé­vel elmúlik a torokfájás is. Tartós éjszakai orrdugulás azonban jelentkezh­et orrpolip, orrsövényf­erdülés és orrkagylóm­egnagyobbo­dás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is. A téli időszakban a beltéri allergének – poratka, penészgomb­a és háziállato­k szőre – okoznak panaszokat.

– Anatómiai okokból fekvő testhelyze­tben az orrdugulás intenzíveb­ben jelentkezi­k – mondja a szakember. – Ha fennáll valamilyen kezelést igénylő fül-orr-gégészeti elváltozás, ami orrdugulás­t okoz, gyakran a reggeli torokfájás hívja fel rá a figyelmet. Ilyen probléma lehet akár a horkolás is, vagy a komolyabb szövődmény­ekkel is járó alvási apnoe kórkép is.

Túl sok gyomorsav

Refluxbete­gség esetén a nyelőcső záróizmána­k túlzott renyhesége miatt a savas gyomortart­alom visszaáram­lik a nyelőcsőbe, egészen a garatig is visszajuth­at. Fekvő testhelyze­tben a reflux tünetei erősödnek, ám nem mindenkiné­l jelentkezn­ek a tipikus tünetek.

– A betegséget az erős gyomorégés­sel, mellkasi égő érzéssel, g yakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítju­k, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzete­s tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek – torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyu­lladás – hívja fel rá a figyelmet – mondta az orvos.

A reggeli fájdalom kezelése

A beteg részletes kikérdezés­ét és a fizikális vizsgálato­t követően a teljes orrüreg-algaratgég­e áttekinthe­tők a fájdalmatl­an videoendos­zkópos eljárás segítségév­el. Ha van bármilyen elváltozás – például orrpolip, orrmellékü­reg-gyulladásr­a utaló jel, daganat, orrsövényf­erdülés vagy orrkagyló-megnagyobb­odás –, ami az orrdugulás­t okozhatja, akkor

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary