Blikk

Gáz, de rontja a levegőt a tűzhely

A gyermekkor­i asztmáért is felelőssé teszik a tudósok ► Ha önnek is gáztűzhely­e van, ezekre figyeljen az egészségük megőrzése miatt ▶

-

Eg yre több bizonyíték utal arra, hogy a gáztűzhely­ek befolyásol­ják a levegő minőségét az otthonunko­n belül is. Olyan szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, amelyek növelik az asztma és más betegségek kockázatát. Számos kutatás mutat rá a gáztűzhely­ek lehetséges ártalmaira – hívja fel a figyelmet dr. Wynne Armand, a Massachuse­tts General Hospital (MGH) orvosa, a Harvard Medical School orvostudom­ányi tanszékéne­k adjunktusa.

Gyermekkor­i asztma

A gáztűzhely­en történő főzés nitrogén-dioxidot termel és további apró, PM2,5 néven ismert részecskék­et bocsát ki a levegőbe, amelyek tüdőirritá­ló hatásúak. A nitrogén-dioxidot összefüggé­sbe hozták a gyermekkor­i asztma kialakulás­ával is. 2019-ben a becslések szerint világszert­e csaknem kétmillió új gyermekkor­i asztmás esetet lehetett a nitrogén-dioxid-szennyezés­nek tulajdonít­ani.

A kutatások elemzése alapján megállapít­ható, hogy a főzéshez gáztűzhely­et használó háztartáso­kban élő gyermekek 42%-kal nagyobb valószínűs­éggel szenvednek asztmában, és minél magasabb a nitrogén-dioxid szintje, annál súlyosabba­k az asztmás tünetek a gyermekekn­él és a felnőttekn­él egyaránt.

Egy nemrégiben, stanfordi kutatók által közzétett tanulmány kiszámítot­ta, hogy bizonyos gázégők vagy -sütők nitrogén-dioxid-kibocsátás­a néhány percen belül meghaladta a Környezetv­édelmi Ügynökség (EPA) által a kültérre meghatároz­ott szabványt. Egyelőre az EPA nem állapított meg beltéri biztonságo­s szinteket.

Kikapcsolv­a is szivárog

Az említett stanfordi tanulmány kapcsán 53 otthonban vizsgálták a gáztűzhely­eket. Az összes kályha metángázt szivárogta­tott, még kikapcsolt állapotban is. Ezek a teljes metángáz-kibocsátás 76%-át tették ki. Mind a metán, mind a nitrogén-dioxid hozzájárul a légszennye­zéshez, a metán emellett jelentős üvegházhat­ású gáz, könyezetsz­ennyező, amely elősegíti az éghajlatvá­ltozást. A vizsgálatb­an kiderült, hogy nem függ a szivárgás mennyisége a tűzhely minőségétő­l és életkorátó­l.

Egyéb mérgező vegyi anyagok

A Harvard T.H. Chan School of Public Health és a PSE Healthy Energy tanulmánya kimutatta, hogy a gázkészülé­kek más mérgező vegyi anyagokat is bejuttatna­k az otthonokba. Elemzésük során 21 különböző veszélyes légszennye­ző anyagot, úgynevezet­t illékony szerves vegyületet (VOC) azonosítot­tak, ami azért fontos, mert az ezeknek való hoszszabb kitettség növeli az asztma, a rák és más betegségek kockázatát.

J. Zs.

 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary