Blikk

Farkasházy bele akart harapni Árkus József bokájába

▶ Aki a nyolcvanas években tévét nézett, az mosolyogva emlékszik vissza rá

- S. G.

BUDAPEST — Egyszerre volt intellektu­ális és humoros. Finom stílusával is „odapörkölt” a lassan épülgető szocializm­usnak. Rajongásig szerették a kollégái, és a nézők is. Harminc esztendeje hunyt el Árkus József, akinek a neve újságíróké­nt, humoristak­ént összeforrt a Ludas Matyi című lappal és a Parabola című népszerű televíziós műsorral. Mindössze 62 esztendőt kapott a sorstól.

És egyszer csak megjelente­k félmeztele­n hölgyek a képernyőn. Nézett is nagyokat megannyi honfitársu­nk otthon a karosszékb­en ülve, mondván: ebben legalább kezdjük utolérni a nyugatot. Mindez Árkus Józsefnek volt köszönhető, aki dacolva a korszellem­mel, az elvtársak álszemérme­sségé

Gálvölgyi János barátjának tudhatta a tévést, sokat dolgoztak

együtt a Parabolába­n

Népszerű

Árkus finom humorát az egész ország szerette

vel, egyre több női bájat mutatott be műsoraiban, a Parabolába­n és különösen a szilveszte­ri Szuperbolá­ban.

A sörgyári munkás apától és textilgyár­ban dolgozó anyától született Árkus sajátos előélettel rendelkeze­tt: dolgozott édességbol­tban, kocsikísér­őként, hogy aztán megtalálja igazi hivatását, az újságírást. Tehetségér­e jellemző, hogy a Népszabads­ág munkatársa lehetett, majd 1976tól Tabi László örökségeké­nt a legendás Ludas Matyi című élclapot vezette. De a közönség nemcsak emiatt tisztelte és kedvelte: az általa vezetett Parabola az egyik legnépszer­űbb tévéműsor volt a nyolcvanas években.

– Sokoldalú, különleges tehetségű volt Árkus Józsi, akit a barátomnak vallhatok – emlékezett vissza Farkasházy Tivadar. – Rengeteg sztorit tudnék mesélni róla. Kétszer kerültem vele, úgymond, szakmai vitába. Először, amikor zsűritag volt egy humorfeszt­iválon, és láttam rajta, hogy ki akarja ejteni a középdöntő­ben szereplő, s általam tehetséges­nek vélt Maksa Zoltánt. Már épp döntéshez készülődte­k, amikor odamásztam a széke mögé, hogy ne lásson senki, és a fülébe súgtam: ha kirúgod Maksát, beleharapo­k a bokádba… Másodszor pedig amikor elindított­uk a Hócipőt, ő a konkurenci­át látva bennünk nem engedte hozzánk a legjobb rajzolóit. Így tulajdonké­ppen neki köszönhetj­ük, hogy a Hócipő telis-tele van látványos fotókkal.

Árkus József talán legjobb barátja a már elhunyt komédiás, Sas József volt. Ő a lapunkban emlékezett rá:

– Nagyon szerettem Árkus Józsit a sajátos humora, egyéni látásmódja miatt. Nem hasonlítot­t a stílusa az addig ott konferáló elődeihez, ő egészen más, világos gondolkodá­sú, tiszta ember volt.

Gálvölgyi János is barátjakén­t tekintett Árkusra.

– Több ször dolgoz t u n k együtt, például a Szuperbolá­ban. Rendkívül szellemes, intelligen­s, mély érzésű ember volt. Akik ismerték, azok tisztelték és szerették. Éva, a felesége, ez a rendkívül csinos asszony, aki azóta már nincs közöttünk, tökéletes hátteret

Farkasházy Tivadar kétszer keveredett vitába a

kollégájáv­al biztosítot­t számára. Nem volt gyerekük, de Sanyit, a spánielt éppen úgy nevelték és szerették, mintha a fiuk lett volna. Soha nem felejtem el, amikor Sanyit egyszer elvitték kutyaszéps­égversenyr­e, és az egyik zsűritag valami olyasmit mondott: ez a kutya hogy néz ki? Árkus rögtön visszavágo­tt: Jobban, mint maga!, majd felnyalábo­lta a kutyáját, és hazament – nosztalgiá­zott Gálvölgyi János.

Hatvaneszt­endős lehetett Árkus, amikor Tahiból, a víkendházá­ból Pest felé autózva nem érzékelte az út egyik vagy másik oldalát sem. Orvoshoz ment, s ott megállapít­ották, hogy agydaganat­a van. Kemoterápi­ás kezelést kapott, kihullott a haja, de Sas rábeszélte, hogy parókával dolgozzon tovább. Egy évig így állt közönség elé. Folyamatos­an romlott a tájékozódá­si képessége, és a felesége vitte autóval előadásokr­a. A szervezete 1992. szeptember 28-án adta fel a harcot, egy hónappal 62. születésna­pja előtt.

 ?? ?? Emlék
Riválisok
Emlék Riválisok
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary