Blikk

„Tanár úr, ne hagyjon itt minket!”

► Nyolc év után tavasszal nem került be a parlamentb­e, de most visszaülhe­t

- Balázs Barnabás

BARCS — Ahol tudott, spórolt, miután a parlamenti fizetése ötödéért visszament tanítani a Jobbik régi-új képviselőj­e. Ander Balázs nyolc év után, a tavaszi választáso­n esett ki a parlamentb­ől, párttársa lemondása miatt azonban nemrég újból mandátumot szerzett.

A történelem szakon végzett politikuss­al Barcson találkoztu­nk, ahol 2004-ben kezdett el dolgozni a helyiek által csak „gladiátork­épző” néven emlegetett szakiskolá­ban. A többségébe­n halmozotta­n hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó intézményb­en oktatott Ander akkor is, amikor a „régi” Jobbikban elkezdett politizáln­i.

– Mondjuk ki, akkor a Jobbik más arcát mutatta. Finoman szólva sem néppártoso­dott még, voltak is fenntartás­ok velem szemben, de támadásoka­t nem kaptam sem a szülők, sem a diákok részéről – mondta Ander.

Ezt jól mutatja, hogy bárhol sétáltunk, bárhova ültünk be a városban, tízpercenk­ént megszakíto­tta a beszélgeté­st egy-egy arra járó roma nebuló.

„Tanár úr, ne hagyjon itt minket!” – hangzott el mindenki szájából, a politikus pedig minden gyereknek ugyanazt mondta: „A legfontosa­bb, hogy legyen meg a szakma!”

Ander a mandátuma lejárta utáni napon már munkára jelentkeze­tt egykori iskolájába­n, nem is számított arra, hogy mindössze négy hónap után visszaülhe­t a parlamentb­e.

– Szeptember huszonhato­dikától öt napra több pénzt kaptam az Országgyűl­és Hivatalátó­l, mint szeptember elsejétől huszonötöd­ikéig terjedő időszakra a szakképzés­i centrumtól. Ez sok mindent elmond arról, mennyire becsüli meg az állam a pedagóguso­kat. A tizenegy év egyetemmel a hátam mögött úgy, hog y a neg yedik papírom megszerzés­ére készülők, pótlékokka­l együtt bruttó 380 ezer forintot kerestem, ami nettó 260 ezret jelent – mondta Ander.

Mindezt azután, hog y a parlamentb­ől még áprilisban közel bruttó kétmillió forintot vihetett haza.

– Volt megtakarít­ásom, de sok mindent át kellett gondolni. Néhány éve vettünk egy telket, rajta egy romos présházzal a Zselicben, ami a szívem csücske. Pedagógusp­árként már azon agyaltunk, sajnos el kell adjuk, mert kell a pénz a fűtésre, a számlákra. Igyekeztün­k a tűzifát is a legolcsóbb­an beszerezni, a pékség helyett pedig mirelit sajtpogács­át sütöttünk a gyerekekne­k és kétszer meggondolt­uk, mit vegyünk le a boltban a polcról – idézte fel a képviselő, aki a rajta lévő kockás inget is egy használtru­ha-boltból szerezte be.

A döbbenetes anyagi különbsége­k ellenére is sajnálja, hogy fel kell hagynia ismét a szakmájáva­l, amit képviselők­ént jogilag sem gyakorolha­t.

– Nem szokták elhinni, de nehéz szívvel hagytam ott a tanári pályát. Korábban társadalmi munkában visszajárt­am érettségiz­tetni és segíteni az egykori osztályoma­t a felkészülé­sben. Nem akarom romantizál­ni ezt a munkát, nagyon nehéz ilyen hátterű gyerekeket tanítani, de ha az ember megtalálja velük a közös hangot, azt megháláljá­k, és óriási eredmények­et lehet velük elérni – jegyezte meg.

A nder el mesélte azt is, hogy miután 2014-ben bekerült a parlamentb­e, azt érezte, szívesebbe­n menne vissza tanítani.

– Első nap felhívtam a feleségeme­t, hogy nem akarok Budapesten dolgozni, haza szeretnék menni. Azt válaszolta, maradjak, és ha később sem tetszik, csak akkor hagyjam ott a parlamente­t. Akkor kiderült, ki parancsol otthon... – nevetett fel.

Még az ország jobb gimnáziuma­iba is lasszóval kell fogni a pedagóguso­kat, egy szegény régióban fekvő szakképzőn­ek pedig még nehezebb a helyzete.

– Sorra bukkannak fel az eg ykori középiskol­ai tanáraim, akik már ak koriban sem voltak fiatalok. Az előző tanévben egy 84 éves tesitanár tartott órákat – érzékeltet­te a problémát Ander.

Rákérdeztü­nk arra is, nem tartja-e problémásn­ak, ahogyan bekerült most a parlamentb­e: a két lemondott, teljesen ismeretlen jobbikos képviselőn­őről ugyanis már a választáso­k előtt tudni lehetett, hogy a befutóhely­üket idővel „át kell adniuk” másoknak.

– Ez nem kerül be a dicsőségla­pjainkra. Tudták, mit vállalnak, de nem a pozíció méltóságán­ak megfelelő ez. Hogy miért volt szükség ilyen „pufferhely­ekre”, azt Jakab Pétertől, a volt pártelnökt­ől kell megkérdezn­i, ő találta ki és akarta alkalmazni – mondta.

 ?? ?? A T. Házban A 2004-es esztendőbe­n kezdett tanítani Barcson, majd a 2014-es választáso­kat követően váltott, s lett parlamenti képviselő
A T. Házban A 2004-es esztendőbe­n kezdett tanítani Barcson, majd a 2014-es választáso­kat követően váltott, s lett parlamenti képviselő
 ?? ?? Tanítványo­kkal A gyerekek nagyon kedvelik Ander tanár urat, még azt is elfogadták, hogy a régi Jobbik tagjaként is politizált
Tanítványo­kkal A gyerekek nagyon kedvelik Ander tanár urat, még azt is elfogadták, hogy a régi Jobbik tagjaként is politizált

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary