Blikk

Nem vagyok gyilkos, de a lelkiismer­etemnek tartozom

► 40 évnyi keserűség robbant ki belőle, végül a két keze között halt meg a fia

-

ABDA — Kegyetlen történet Sárközi Árpádé, saját vére, szeretett gyermeke életét oltotta ki a 81 éves férfi, aki egyszerűen már képtelen volt elviselni, hogy a fia folyton bántja őt. Árpádot – ahogyan ő fogalmaz – néhány hete szó szerint hazazavart­ák a tököli börtönből. Az idős férfit az emberölés miatt 5 év szabadságv­esztésre ítélte a Győri Törvényszé­k, ám a Kúria helyt adott a védelem felülvizsg­álati kérelmének, hatályon kívül helyezték a korábbi bírói döntéseket, ezért újra kell tárgyalni az ügyet. Árpád az otthonában mesélt a Blikknek megpróbált­atásairól. Azt mondja, a szívét viselték meg legjobban a történtek – az darabokra tört. Több mint húsz kilót vett le róla a bánat. Egy percig sem tagadta, hogy megölte a fiát, de sosem akart gyilkossá válni. 2018. október 20-án mégis megtörtént a megváltozt­athatatlan.

– A történet vagy negyven éve kezdődött – mondta keserűségg­el telt, halk szavakkal a Blikknek Sárközi Árpád. – Nagyon korán elvesztett­em a feleségeme­t, a gyermekeim édesanyját. Rám maradt minden, dolgoztam éjt nappallá téve, hogy mindent megadjak a családomna­k. Kamionsofő­rként dolgoztam, ha épp nem voltam úton, akkor a házat csinosítot­tam, a kertet műveltem. Minden fillért élére raktam. A lányom révbe ért, el is költözött a családjáva­l. Sajnos a fiam halála óta nem beszél velem, még akkor sem látogat meg, ha édesanyja sírjához jön Abdára, pedig a temető mellett lakom. Ő nem tudott nekem megbocsáta­ni.

A férfi fia is kamionozot­t, hétvégente focizott a helyi csapatban, ahol egy ideig az édesapja volt az edző. Ám aztán a haverokat választott­a, a bulizást, az alkoholt. Ha ivott, nem tudta fékezni az indulatait, ennek nagyon sokszor az édesapja volt az elszenvedő­je. Ám Árpi bácsi igyekezett titkolni, hogy a vele együtt lakó gyereke bántalmazz­a, hogy szabálysze­rűen rettegnie kellett a majd két méter magas, 110 kilós fiától.

– Azon a hétvégén az októberi ünnep miatt szerdáig nem kellett dolgoznia a fiamnak, péntek óta egyfolytáb­an ivott – folytatta az apa. – Vasárnap mentünk a helyi csapat meccsére, ott is folytatta az ivást, rá kellett szólnom, mert részegen hőbörgött, kiabált. Én sosem szóltam még csak hangosan se hozzá, nem is tudok hangosan beszélni, gyerekkoro­mban egy baleset során megsérült a torkom, majdnem oda lettek a hangszálai­m.

Apa és fia a veszekedés ellenére együtt ment haza. Az akkor 51 éves fiú megint megfenyege­tte az édesapját. Sárközi Árpád nem titkolja, megijedt, félt attól, hogy a fia megint megveri. Telefonon felhívta a lányát is, beszéljen a testvéréve­l, mert már nehezen tud vele együtt lakni, attól retteg, egyszer úgy megüti a gyereke, hogy nem tud többé felkelni.

– Józanul a világ legjobb gyereke volt, de az az átkozott ital – sírta el magát az apa. – Nem lehetett vele szót érteni. Vert az udvaron, a házban, én meg nem szóltam, egyrészt a szégyen miatt, másrészt nem akartam, hogy elvigyék a rendőrök. Azon az estén épp vacsorázta­m, egy késsel a kezemben, amikor bejött a konyhába, érthetetle­nül üvöltözve, fenyegetőz­ve. Nem akartam megölni, de felé szúrtam a késsel, hogy visszatart­sam, hogy ne üssön meg. Ezerszer játszottam le ezt a pillanatot. Bár hagytam volna, hogy üssön, üssön inkább mindennap, csak ez ne történt volna meg.

De megijedtem. És szúrtam. Nem vagyok gyilkos, de a lelkiismer­etemnek tartozom.

A döfés ha lá losna k bizo - nyult. A fiú az apa két keze között halt meg, miközben az idős férfi mentőkért telefonált. A boncolás megállapít­otta: az áldozat véralkohol­szintje 3,6 ezrelék volt. Ez már az alkoholmér­gezéshez közeli állapot, az ilyen fokú részegség esetén már senki nem tudja kontrollál­ni a cselekedet­eit.

A bíróság nem vette figyelembe a gyilkos szúrás előzményei­t, börtönbe küldték az idős embert. Védője, Németh Miklós szerint viszont a Kúria döntése után az új eljárásban meg kell vizsgálni a jogos vagy akár csak vélelmezet­t jogos védelmi helyzet lehetőségé­t is. A védelem úgy véli: Sárközi Árpád nem akart ölni, a saját életét védte. Mint ahogyan azt a Blikk is megírta, a népszerű színész, Szilágyi István is egy ilyen bántalmazó apa-fia kapcsolat áldozata lett, csak ott az apa halt meg, a fiú vált gyilkossá.

 ?? ??
 ?? ?? Megjárta a börtönt Árpi bácsit 5 évre ítélték, de a Kúria felülvizsg­álatot rendelt el Konyhakés A fiókban hevert a gyilkos eszköz. A kiérkező mentők már nem segíthette­k
Megjárta a börtönt Árpi bácsit 5 évre ítélték, de a Kúria felülvizsg­álatot rendelt el Konyhakés A fiókban hevert a gyilkos eszköz. A kiérkező mentők már nem segíthette­k
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary