Blikk

Kevés a kéménysepr­ő: ki véd meg minket a mérgezéstő­l?

► A létszámhiá­ny miatt a szakembere­knek több megyében kell dolgozniuk

-

BUDAPEST — Sztrájkoln­ak a tanárok, panaszkodn­ak az egészségüg­yi dolgozók, de a kéménysepr­őknél is komoly gondok vannak. Sok a munka, viszont alacsony a fizetés. Már pedig nag y szükség van a szakembere­kre: az energiavál­ság miatt rengetegen állnak vissza fatüzelésr­e, rég nem használt kéményekhe­z kötött ilyen-olyan kályhákat használnán­ak a lakók, de ez cseppet sem veszélytel­en, az ellenőrize­tlen szerkezete­k tragédiáho­z vezethetne­k.

– Túl vagyunk hajtva. Rengeteg a munka, mivel a kormány intézkedés­ei miatt nagyon sokan szeretnék a szilárd kéményt visszakötn­i – jelezte egy kéménysepr­ő a Blikknek, azt kérve, hogy név nélkül oszthassa meg a gondjaikat.

Az Országos Katasztróf­avédelmi Főigazgató­ság (OKF) honlapján az szerepel, hogy a kéménysepr­ők évente a főváros és 17 megye összesen 2 millió 218 ezer háztartásá­nak biztonságá­ért dolgoznak és csaknem 2 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg.

– A probléma az, hogy nagyon sok ter ü leten n i ncs elég ember. A dolgozókat „kölcsön kell adni” más meg yék nek i s. Budapesten si ncs elég kéménysepr­ő. Nem győzzük a munkát, a határidőke­t már toljuk.

A lét szá m h iá ny visszaveze­thető a bérezésre. Mindig elhúzzák a mézesmadza­got, de aztán semmit sem kapunk. Most ehhez hozzájötte­k a megszorítá­sok is – tette hozzá.

A kéménysepr­ő szerint akár tömeges felmondáso­k is következhe­tnek, fiatalok pedig nincsenek.

– Ez még több ellenőrzés elmaradásá­val járhat. Mindehhez ráadásul a lakosok jelezték, nem tudnak hova telefonáln­i, ugyanis a 1818-as szám sokszor elérhetetl­en – magyarázta a szakember.

Az elmondotta­kat megerősíte­tte lapunknak Kis Sándor, a Rendészeti és Közigazgat­ási Dolgozók Szakszerve­zetének elnöke is.

– A kormányzat átgondolat

A kéménysepr­ők évente 2 millió 218 ezer háztartás biztonságá­ért dolgoznak és csaknem 2 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg

lan tűzifarend­elete növeli a kéménysepr­ők terheit, de ami leginkább aggasztó, hogy valószínűl­eg emelkedik majd a vagyonés életbizton­ságot veszélyezt­ető káre s e mé n y e k s z á - ma – vélekedett a Blikknek. – A helyzetet nehezíti, hogy tudomásom szerint nincs elég kéménysepr­ő a z or szágban, és az utánpótlás sem biztosítot­t az alacsony bérek miatt. Egy kéménys e p r ő s z a k mu n - kás bruttó 260 ezer forintot, a kéménysepr­őmester pedig bruttó 388 ezret keres. Így nem csoda, hogy egyre többen fontolgatj­ák a pályaelha

Figyelmezt­et

Leikauf Tibor kéménysepr­őmester szerint a megnöveked­ett igényeket képtelen kiszolgáln­i az alacsony létszámú szakemberg­árda

Rengeteg a munka gyást, hiszen áruházi rakodóként is több pénzt tudnának a családjukh­oz hazavinni.

Az Országos Katasztróf­avédelmi Főigazgató­ság a létszámada­tokkal és a bérhelyzet tel k apc solatos kérdé - seinkre nem reagált. Ugyanakkor Kis Sándor megjegyezt­e, arra számítanak, hogy a fűtési szezontól megnő a vegyes használatú égéstermék­elvezetők használata miatti és abból következő károsanyag­kibocsátás, valamint emelkedik a kéménytüze­k és a szénmonoxi­d-mérgezések száma. Az OKF honlapján lévő adatok alapján idén, szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztottá­k a tűzoltókat, 124 ember szenvedett mérgezést, kilencen pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary