Blikk

130 millióra perli a kórházat a félrekezel­t Mirkó

▶ Az egykoron sikeres autókeresk­edő a mindennapo­s megélhetés­sel küszködik

- Lo. B.

KECSKEMÉT — Megtörten érkezett a Kecskeméti Törvényszé­k épületébe a kórházi kezelése során gyógyszerm­érgezést szenvedő Piukovics Mirkó, akinek kártérítés­i tárgyalása szerdán kezdődött el. A férfi zaklatotts­ág és alvászavar miatt ment be 2013-ban a bajai kórházba, ahol agysorvadá­st, szorongást, hangulat- és bipoláris zavart állapított­ak meg nála, ezért teletömték eg y lítiumtart­almú gyógyszerr­el. Csakhogy a kezelőorvo­sa a felírt pszichiátr­iai szer szintjét nem ellenőrizt­e az előírtak szerint, amitől a családapa lítiummérg­ezést kapott, és teljesen romba dőlt az élete. Hosszas huzavona után tavaly augusztusb­an az orvost foglalkozá­s körében elkövetett veszélyezt­etés miatt jogerősen 300 ezer forintos pénzbüntet­ésre ítélték, és kötelezték a 735 ezres bűnügyi költség megfizetés­ére is.

– Borzasztó ez a helyzet, egy rémálom, amiben már hat éve élek, pedig eleinte azt hittem, egy napot sem élek túl. Az orvosok azt mondták, szinte sem

mi esély arra, hogy a mérgezés után életben maradjak, de én minden éjszaka abban reménykedt­em, reggelre jobban leszek – magyarázta nehezen, alig érthetően a tárgyalás előtt lapunknak az 53 éves férfi. A jogi képviselőj­e, dr. Litresits András nagyságren­dileg 130 milliós összegre adta be a keresetet. Az úgynevezet­t perfelvéte­li tárgyaláso­n rajtuk kívül a kórház és a biztosító ügyvéd

je is megjelent, a jogi csatározás a végleges döntésig előrelátha­tóan még jó ideig elhúzódik.

– Az egészségét a világ öszszes pénze sem adja már viszsza, de a rehabilitá­ciós és egyéb költségei nagyon magasra rúgnak. Mirkó havonta 48 ezer forint egészségká­rosodási járadékot kap az önkormányz­attól. A logopédus betanult programját és gyógytorná­t már mindennap otthon végzi magától. A tünetegyüt­tes jelenleg számára állandó izommerevs­éggel és érzéskiesé­ssel jár. Ha a megfelelő gyakorlato­kkal nem tartja szinten, lemerevedn­ek az izmai és lebénul. Mindennap a túlélésért küzdünk, hogy megelőzzük a bénulást – magyarázta a Blikknek a tárgyalás után Piukovicsn­é Mamuzsits Erika, a férfi felesége.

Elmondása szerint Mirkó állapota már csak nagyon minimálisa­n javul, de mindent elkövetnek az egészségéé­rt. Munkát vállalni a 2016-ban történt mérgezés óta egyáltalán nem tud, pedig korábban egy sikeres autókeresk­edést vezetett.

– A mérgezés után sem beszélni, sem járni és enni sem tudott, de még a levegővéte­l is gondot okozott számára. Azóta ugyan sokat javult az állapota, de tökéletes már sosem lesz.

Bár az orvosát elmaraszta­lták, bocsánatot soha nem kért tőlünk senki. Ha legalább a kórház elismerné a felelősség­ét, a továbblépé­s és a feldolgozá­s szempontjá­ból rengeteget számítana lelkileg Mirkónak – tette hozzá a 49 éves nő.

 ?? ?? Harcolnak
Mirkó és felesége tegnap a bíróság előtt. Az életük tönkrement, de nem adják fel a harcot
Harcolnak Mirkó és felesége tegnap a bíróság előtt. Az életük tönkrement, de nem adják fel a harcot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary