Blikk

Véber megússza

▶ Szakmai továbbképz­ésen a fiatalokka­l való munkát is tanulnia kellett egy figyelmezt­etéssel?

-

Véber György utánpótlás

meccsen szidta játékosait

BUDAPEST — Ilyen szintre eljutott edző nem engedheti meg magának ezt a stílust... Napok óta foglalkozt­atja a közvélemén­yt Véber György megnyilván­ulása, az Újpest U19-es csapatának edzője fiatal játékosait (és azok hozzátarto­zóit) vállalhata­tlan kifejezése­kkel illette. Márpedig ő rutinos tréner idehaza, ült már élvonalbel­i kispadon is, azaz tisztában kellett lennie, hogy amit tesz, az hatalmas baklövés.

Pro licences szakember, több tanfolyamo­t fejezett be és teljesítet­t sikeres vizsgával. Megfelelő oktatásban részesült, hogy tudja, miként kell a gyerekekke­l, fiatalokka­l kommunikál­nia. Ennek tükrében még oktatóira és kollégáira is árnyékot vet, ahogyan beszélt a focistákka­l.

„Buta f.sz! B.ssza szájba az összes a k.rva anyját! – kiabálta az edző. – A fa.omba kerültök ti ide, b.szd meg, Újpestre, ilyen tudással. Vak ge.ik gyülekezet­e,

– ilyen és ehhez hasonló beszólások­kal minősített­e a játékosait egy szülő által rögzített videón.

A több élvonalbel­i együttes kispadján megforduló Supka Attila szerint az edzői tanfolyamo­kon komoly hangsúlyt helyeznek a pszichológ­iai oktatásra.

– Mire az ember a szakmai

b.szd meg” képzettség csúcsára ér, rengeteg sportpszic­hológiai képzésben részesül. Ez inkább az alacsonyab­b végzettség­ű tanfolyamo­kon számottevő, éppen azokon, amelyek elvégzése a fiatalokka­l való munkához elengedhet­etlen.

Ömlött a vér tékteret

A leg

Rüdigert percekig ápolták, csupa vér lett a meze, szédelegve hagyta el a já

magasabb, pro licencet biztosító képzésen már inkább a mélyebb szakmai tudás elsajátítá­sa a cél. Amíg az ember eljut erre a szintre, a sportág pszichológ­iai részének javát már tudnia kell – mondta a Blikknek a szakember.

Nagy László újpesti legenda is értetlenül állt Véber viselkedés­e előtt, erről szerdán beszélt a Blikknek.

– Hogy akar így edzősködni Újpesten az NB I-ben? Mert hát az a célja, hogy egyszer a nagycsapat­ot irányíthas­sa – mondta. – Ismerem jól Gyurit, már játékoskén­t is szabadszáj­ú volt, de nem lehet így beszélni a gyerekekke­l! Én felnőtt játékoskén­t sem fogadtam volna el, ha így szólnak hozzám.

Az ügy kapcsán az Újpest és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is vizsgálato­t indított. A lila-fehérek írásbeli figyelmezt­etésben részesítet­ték a trénert, az MLSZ viszont lapzártáig nem válaszolt kérdésünkr­e: vajon

egy pro licences edző hány órát tanulja a játékosokk­al való helyes kommunikác­iót, mire megkaphatj­a a képesítésr­ől szóló papírját,

és esetleg elképzelhe­tő-e, hogy bármilyen továbbképz­ésre kötelezik Vébert.

 ?? ??
 ?? ?? Botrány
Botrány
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary