Blikk

Hogyan archiválha­tjuk

Kedvenc fotóinkat? ▶ Válogassuk őket külön a kép készítésén­ek időpontja és téma szerint is

- L. J.

Ha ön is tengernyi fényképet tárol a számítógép­én, és minden nyaralás és ünnep után egyre nagyobb a káosz a fotórenget­egben, akkor itt az ideje rendet tenni ezen a területen – írja a beobachter.ch. Mivel ma már a fényképek legnagyobb részét digitálisa­n (telefonon, számítógép­en, felhőben) tároljuk, s ezzel persze megspórolj­uk az előhívás költségét, szinte mindent lefotózunk, ami a telefon kamerája elé kerül.

Az eredmény: évente akár több száz vagy ezer kép halmozódik fel a merevlemez­en, memóriakár­tyán. Azonban egyáltalán nem bonyolult feladat fotóarchív­umot létrehozni és rendet tartani. Lássuk, hogyan kell ezt csinálni!

Kezdjük egy nagytakarí­tással

Első lépésként érdemes átnézni az elkészült fotókat, és törölni az elmosódott, sötét vagy rossz elrendezés­ű képeket.

Ha valamiről vagy valakiről sorozatfel­vétel készült, akkor válogassuk ki a képeket úgy, hogy csak a legjobbak maradjanak.

A z újabb okoste lefonok nagy része – legyen akár androidos vag y épp iOS rendszert futtató – szerencsér­e ezt már menüből végrehajtj­a helyettünk. A számítógép­en tárolt több ezer fotó esetén ez természete­sen kicsit tovább tart, azonban ma már léteznek olyan könnyen kezelhető és ingyenesen letölthető, vagy akár online használhat­ó fotóböngés­zők, szerkesztő­k, amelyek segítségév­el g yorsan feldolgozh­atjuk a képeket. Ilyen például a FastStone Image Viewer vagy a digiKam.

Rendezzük mappákba

Hozzunk létre egy új mappát – ezt nevezzük el archív mappának – a számítógép­en, és másoljuk ide az összes fotót a memóriakár­tyáról, az okostelefo­nról és a merevlemez­ről is. Ezután rendezzük a képeket a létrehozás dátuma szerint a megfelelő oszlopra kattintva – ez megmutatja, mikor készültek a fotók. Most az archív mappán belül hozzunk létre újabb mappákat, amiket nevezzünk el évszám szerint – például 2020, 2021, 2022 –, és ennek megfelelőe­n válogassuk ki a képeket. Természete­sen további almappákat is készíthetü­nk, amikbe belepakolh­atjuk az esküvőről, a gyerek első tanítási napjáról vagy a nagyi 70. születésna­pjáról készült fotókat.

Használjun­k kulcsszava­kat

Minél nagyobb az archívum, annál nehezebb a keresés, éppen ezért a fotók tartalma alapján érdemes kulcsszava k k a l el lát n i a képeket. Ezek a címkék lehetnek a fotón szereplő emberek, helyek, épületek nevei, de rendszerez­hetünk évszakok alapján, vagy akár a naplemente is lehet egy kulcsszó. A célzott fotókeresé­shez nem kell más, mint egy fotóböngés­ző, amely a kulcsszava­k alapján megkeresi az adott fotókat. Például a „naplemente, család, Balaton” keresési kifejezése­k alapján a program megtalálja az összes olyan fényképet, amelyen a család a balatoni naplementé­ben látható. Ez a funkció is ismerős lehet a mai okostelefo­nok használóin­ak, hiszen ott is megkereshe­tjük a képeinket kulcsszava­k vagy a fotón szereplő személyek alapján.

 ?? ??
 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary