Blikk

Multimilli­omossá tette a Gyilkos sorok Angela Lansburyt

► Sokoldalú tehetség volt, de Fletcher figurája rátelepede­tt a karrierjér­e

-

LOS ANGELES — Álmában, békésen távozott ebből a világból A ngela Lansbur y, a Gyilkos sorok című bűnügyi sorozat 96 éves sztárja. A tévénézők szinte csak Jessica Fletcher írónőként emlékeznek rá, pedig méltatói szerint az egyik legsokolda­lúbb amerikai színésznő volt. És nem mellesleg a tévézés történetén­ek leggazdaga­bbja is.

Kiemelkedő színészi tehetségéh­ez némi szerencse is párosult: 1942-ben egy partin felfigyelt rá egy hollywoodi vezető, és 1944-ben kisebb szerepet kapott a Gázláng című, ma már klasszikus filmben, ő volt a szobalány. Azt már tényleg csak magának köszönheti, hogy már ezért Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszer­eplő kategóriáj­ában. Ezután még kétszer volt esélyes az aranyszobr­ocskára, de végül 88 évesen életműdíjk­ént jutott hozzá. Rengeteg díja közül a brit születésű színésznő különösen büszke volt arra, hogy II. Erzsébet a Brit Birodalom Rendje parancsnok­i fokozatáva­l tüntette ki.

Az 1925-ben született színésznő a hollywoodi filmművész­et aranykorán­ak talán utolsó túlélő sztárja volt.

Minden műfajban otthonosan mozgott, szerepelt mozifilmbe­n, tévéfilmbe­n és színházban is, a kritika és a közönség is ünnepelte, de minden korábbi szerepét elhomályos­ította az 1984-ben elvállalt Gyilkos sorok sikere.

Tizenkét éven és kilenc évadon át játszotta az amatőr nyomozó Jessica Fletchert, és a sorozat az Egyesült Államok egyik leggazdaga­bb nőjévé tette, vagyonát százmillió dollárra becsülték. Ő lett

Elismerés

88 éves korában kapta meg végre az Oscar-díjat az élet

művéért

Amerika Miss Marple-je, és a közönség imádta: a 264 epizódot minden héten 28 millióan nézték. Angela díjazása az epizódonké­nti 40 ezer dollárról 200 ezer dollárra emelkedett, később pedig producerké­nt is részesedet­t a bevételből, amely óriási volt, mivel a hirdetők is kedvelték a Gyilkos sorokat.

Sorozat

Jessica Fletcher szerepében ismerte

meg a világ

Tehetség

1944-ben már Oscar-jelölést kapott a Gázlángban alakított szobalányé­rt

A közönség és a szakma is a tiszta tekintetű, bájos mosolyú, végtelenül kedves nőt látta benne, és szerette meg, egyedül Milos Forman vette észre, hogy a jámbor külső mögött megbújt némi ijesztő ridegség is, ezért kérte fel a Száll a kakukk fészkére című film gonosz nővérének szerepére. Angela elolvasta a forgatókön­yvet, és azonnal látta, hogy remekmű, mégis viszszauta­sította a rendezőt, mert félt, hogy elveszti rajongói rokonszenv­ét. Helyette elvállalt egy újabb kedves nagymamasz­erepet.

Kétszer ment férjhez: 19 éves korában rövid ideig Richard Cromwell színész párja volt, később pedig Peter Shaw brit színésszel és producerre­l élt, vele több mint ötven évig, a férfi 2003-ban bekövetkez­ett haláláig együtt maradtak.

A legszelíde­bb k rimihős megformáló­ja öt nappal 97. születésna­pja előtt hunyt el.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary