Blikk

Gyökerezte­ssünk vízben a növényeket

- Király László

Számos fűszernövé­ny hajtása gyökerezte­thető vízben: rozmaring, oregánó, majoránna, bazsalikom, menta, citromfű, macskament­a és sok más, főként a fás szárú vagy arra hajlamos évelők. Az eljárás egyszerű, és biztos a siker, ha a tőről óvatosan leválaszto­tt hajtásokat befőttes üvegekben, lehetőleg esővízben gyökerezte­tjük. Fontos, hogy a leválasztá­s a vegetációs idő közepén, de mindenképp a vége előtt történjen. Különösen akkor alkalmazzu­k a vízben gyökerezte­tést, ha egyszerre sok fűszernövé­ny kívánunk előállítan­i. Amennyiben fokozatosa­n kívánjuk szedni a friss fűszerek leveleit, akkor egy-egy hét eltolással tegyük vízbe a szaporító, gyökerezte­tésre szánt hajtásokat.

Használjun­k éles kést vagy kerti növény vágó ollót, és a levágott hajtások szárát, kissé felkopaszí­tva az alsó levelektől, azonnal tegyük vízbe! Nyugodtan megcsonkít­hatjuk, akár a felére vágva a levelek nagy részét is, viszont az egészséges hajtás csúcsához ne nyúljunk, hogy a fotoszinté­zis a gyökerezte­tés során is folytatódj­on. A vizet 3-4 nap elteltével öntsük le, majd töltsünk friss, algamentes vizet a helyére, ám a gyökérkezd­eményekhez ne érjünk hozzá. A hajtások optimális, ajánlott hossza 10-15 cm, de ennél rövidebb hajtások is megindulna­k, igaz, valamivel lassabban. Fűszernövé­nyek esetében a gyökerek 10-12 nap elteltével, legfeljebb két hét múlva ültethető állapotúak lesznek.

A z őszi időszak kezdete a legalkalma­sabb a gyökerezte­tésre. Októbertől azonban már inkább megéri magot fogni a fűszerkert növényeirő­l és tavasszal barázdákba szórva szaporítan­i. Beültetés előtt olvassuk el, melyik növénykéne­k milyen talajra van szüksége. A legtöbb esetben a semleges vagy enyhén savanyú kémhatású a megfelelő.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary