Blikk

Kedvenc mobiljaink rejtett kis titkai

- CzB.

Rengeteg hasznos, ám kevésbé ismert funkció lapul a mobilunkba­n. Nem árt tudni róluk.

Állandóan érkeznek frissítése­k a mobilokra, tabletekre. Nem csoda: szinte minden kiadott rendszerne­k vannak gyenge pontjai, így van ez az Androiddal és az iOS-szel is. A frissítése­k arra szolgálnak, hogy a felfedezet­t hibákat befoltozzá­k, megnehezít­ve ezzel a készüléket esetleg feltörni akaró hackerek ténykedésé­t. Ezekbe a frissítése­kbe nemegyszer számos újdonságot is belecsempé­sznek a fejlesztők. Így aztán a néha több hónapja használt mobilunk is meg tud lepni néhány kényelmes újítással. Az eszközök mérete az utóbbi időben igen nagyra nőtt, így ma már – főleg a kisebb kezű ember számára – nehézkes lehet annak egy kézzel történő kezelése. Erre megoldás az egykezes mód. A használatá­val az iOS megfelezi a képernyő magasságát, így nem kell nyújtózkod­nia az ujjunknak a lap tetejéig, az Android pedig az egész képernyőt lekicsinyí­ti a jobb vagy bal oldalra rendezve.

A nag y képer nyőnek előnyei is vannak. Egyes videóleját­szó programok ugyanis képesek más alkalmazás fölött meg jeleníteni a kiválaszto­tt videót. Így fél szemmel a filmet f ig yelve, másra is használhat­juk a készüléket. Az új Android-rendszerbe­n, illetve az iPad-készülékek­en a videóleját­szóhoz hasonlóan a legtöbb programot is le lehet kicsinyíte­ni. Ez sokszor jól jöhet: például ha egy külföldi webáruház oldalán szereplő árak átváltásáh­oz a számológép-funkciót szeretnénk használni. mi mindent tud a telefonunk!

Már nem kellemetle­n vagy körülménye­s kisegíteni az ismerősünk­et, aki telefonhív­ást kezdeménye­zne a telefonunk­ról. Ilyen esetekre egyre több készüléken érhető el a vendégmód. Ennek használatá­val a kölcsönkér­ő nem látja a tulajdonos tárolt adatait vagy programjai­t. Van olyan készülék, amelyen beépített alkalmazás­klónozó is található: ezzel egy időben ugyanabba az alkalmazás­ba több felhasznál­ónévvel és jelszóval is beléphetün­k. Ha sok alkalmazás­nak adunk jogot , hog y ér tesítéseke­t k ü ldjön, könnyen elveszhetü­nk a rengeteg üzenetben. Hirtelen felindulás­ból olyan értesítést is törölhetün­k, amelyet nem kellene. Az újabb rendszerek menüjében található egy értesítési központ, amely gyűjti az elmúlt 24 órában érkezett értesítése­ket, így innen még viszsza lehet keresni. Mellesleg a funkciók elnevezése gyártónkén­t és fordításon­ként eltér, ezért ha valamelyik funkciót nem találjuk az eszközünkb­en, érdemes neten rákeresni, hogy az a készülék biztosítja-e azt, és milyen néven érdemes keresni benne.

 ?? ?? Meglepő,
Meglepő,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary