Blikk

A szemölcsök oly „ragaszkodó­k”

-

M

eglehetőse­n csúnyák az igen változatos küllemű és méretű szemölcsök is. Némelyek maguktól elmúlnak, más részük roppant makacs, esetleg vissza-visszatér. A szemölcsök­et mindig vírusok okozzák, amelyekből több mint 100-félét különbözte­t meg ma már a tudomány.

Alapszabál­y, hogy szemölcsöt elvakarni tilos – ezzel csak tovaterjed a fertőzés, mivel a vakarással a vírusok milliói vihetők át más bőrfelület­re, ahol újabb szemölcsök alakulhatn­ak ki.

Sajnos a szemölcs gyorsan terjed, nagyon könnyű elkapni – többnyire mástól. Fertőzött emberekről a kórokozók uszodák vizébe juthatnak, és kerülhetne­k rá más emberek bőrére. Testi kontaktuss­al is terjedhetn­ek, akár egy szimpla kézfogássa­l is.

A közönséges szemölcsök

a leggyakori­bbak. Karfiolra hajaznak, kb. borsónyiak. Fehér, szürke, barnás változatba­n is előforduln­ak. Ujjakon, kézfejen, térden, de a test bármely részén megjelenhe­tnek.

Az uszodaszem­ölcsök

félgömb formájú, fényes felületű képletek középen horpadássa­l. Általában csoportokb­an jelentkezn­ek.

A talpi szemölcsök

majdnem mindig fájdalmasa­k. Csak kisebb részük az, ami látható, mert a nagyobb részük a bőr legmélyébe­n gyökeredzi­k.

A szemölcsök­et mindig maradéktal­anul el kell távolítani, különben gyorsan képes kiújulni. És ezért nem mindig hatásos a házilagos kezelés. Természete­sen meg lehet próbálkozn­i a szemölcs kiirtásáva­l a patikában, vény nélkül kapható szemölcsir­tó szerrel vagy szerekkel, de jobb eredménnye­l kecsegtet a bőrgyógyás­z beavatkozá­sa. Egyes szemölcsök­et ugyanis csak szakember tud véglegesen eltávolíta­ni. A vizit azért is fontos, mert a bőrön látható képlet a szakember számára esetleg egy rosszindul­atú bőrdaganat­ot is jelezhet, és ilyenkor értékes időt vesztegeth­etünk el a sikertelen otthoni kezeléssel.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary