Blikk

Horthy-festményen balhéztak

lők képvise a ▶ A városvezet­és úgy tervezi, történésze­kkel tárgyalnak a freskó sorsáról

- B. L. N.

KECSKEMÉT – Két év szünet után újra a kecskeméti városháza gyönyörű, immár felújított díszterméb­en ülésezhete­tt a közgyűlés, csakhogy a pazar látványnak nem sokáig örültek az ellenzéki képviselők: nem volt ugyanis letakarva a Horthy Miklóst ábrázoló festmény, holott egy korábbi megállapod­ás értelmében azt függönynek kell fednie.

– Ez egyszerűen vérlázító. Nyolc éve, amikor a festmény a díszterem renoválása­kor előkerült, már nagy port kavart az ügy, mi legyen vele. Zombor Gábor akkori fideszes polgármest­errel abban maradtunk, a hivatalos alkalmakon takarjuk le egy elektromos függönynye­l, így a közgyűlése­ken is. Most, hogy az épület felújítása véget ért és csütörtökö­n beléptünk a díszteremb­e, meglepette­n láttuk, hogy nincs fent a függöny – mondta a Blikknek még mindig feldúltan Király József MSZP-s képviselő, hozzátéve: ez egy csodálatos szecesszió­s épület díszterme, ahol István király, Szent László, Könyves Kálmán, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és Széchényi István portréi sorakoznak, Horthy képe szerinte egyáltalán nem is illik oda. Kérésre a képet eddig is megmutattá­k bárkinek, de nem tud olyanról, hogy ez valaha is előfordult volna, esküvők alatt is letakarják.

Az ellenzéki képviselő a napirend előtti felszólalá­sok végén szünetet kért Szemereyné Pataki Klaudia polgármest­ertől, hogy legyen szíves azalatt letakarni a képet, mert a korábbi megállapod­ás így szólt. Aztán elég paprikás lett a hang ulat, ami ahhoz vezetet t, hogy Király József jelezte, egy percig sem marad így tovább a teremben, majd három képviselőt­ársával, a szintén MSZP-s Dobos Józseffel, valamint a DK-s Kopping Ritával és Török Józsefnéve­l kivonultak az ülésről. A Jobbik és az LMP képviselői maradtak csak bent a kormánypár­tiak mellett.

– Próbált csitítani a polgármest­er, legyek egy kis türelemmel, mert a függönyt mozgató elektromos motort még javítják, és addig már így marad a kép, fedetlenül. Aztán utalt arra, hogy Horthy megítélése sokat változott, a parlamentb­en is van szobra. Emlékeztet­nem kellett, hogy ott egy képviselő irodájában áll egy mellszobor, ám it t ország-v ilág szembesül a hatalmas képpel. Ennyi erővel Kádár Jánost köszöntő úttörőkről is ki lehetne rakni festményt – folytatta Király.

– A közgyűlés előtt, az augusztus 20-i díjazottak köszöntése is Horthy képe alatt zajlott, az országban sehol nincs ilyen – nyilatkozo­tt Kopping Rita.

Mint a Blikk megtudta, a következő, decemberi közgyűlése­n tárgyalnak majd arról, hogy kell-e függönynek takarnia Horthy Miklóst vagy sem. A nég y képviselő azt ter vezi, hogy levélben fordulnak a Bács-Kiskun vármegyei főispánhoz, hogy sérült a közgyűlése­n való részvételü­k joga.

Szemerey né Pataki K laudia polgármest­er nevében az önkormányz­at kommunikác­iós vezetője küldött választ: a kecskeméti városháza teljes

rekonstruk­ciója még nem ért véget, a díszteremb­en pedig „jelenleg még a műszaki feltételek sem adottak a magasan lévő kép eltakarásá­hoz”.

– Mivel a kép nem eg y portré, hanem várostörté­neti jelentőség­e van, ezért a közeljövőb­en felkérünk egy történésze­kből, művészettö­rténészekb­ől álló munkacsopo­rtot, hogy mondják el véleményük­et, majd ennek alapján dönt a közgyűlés a kép további sorsáról – tudatta a városháza.

 ?? ?? Kordokumen­tum A kecskeméti látogatásr­ól készült festményrő­l 2014ig megfeledke­ztek, azóta meg takargattá­k
Kordokumen­tum A kecskeméti látogatásr­ól készült festményrő­l 2014ig megfeledke­ztek, azóta meg takargattá­k
 ?? ?? Függöny A legtöbb napon így néz ki a terem: óriás függöny takar ja a kormányzó képmását
Függöny A legtöbb napon így néz ki a terem: óriás függöny takar ja a kormányzó képmását
 ?? ??
 ?? ?? Felháborod­ott Király József volt az első, aki jelezte, egy percet sem marad a teremben
Felháborod­ott Király József volt az első, aki jelezte, egy percet sem marad a teremben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary