Blikk

Mentes ünnepi ételek

-

Közelednek az év végi ünnepek. Sok háziasszon­y már most elgondolko­zik azon, mi kerüljön az asztalra. Nincsenek könnyű helyzetben azok, akiknek ételallerg­iás hozzátarto­zókra, vendégekre is készülniük kell. Számukra nyújthat segítséget Kiss Mona gasztroblo­gger „mentes” sorozatána­k második könyve, amely Az ünnepek mentes ételei címmel jelent meg. Ebben arra vállalkozo­tt, hogy legfontosa­bb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertje­it ne a hagyományo­s módokon készítse el. Ennek megfelelőe­n valamennyi, a szerző által ajánlott recept glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró- és élesztőmen­tes, vegán, továbbá kész lisztkever­éktől mentes. Ízelítőül megmutatju­k, Mona hogyan készíti a gömbkalács­ot.

Gömbkalács Hozzávalók:

25 dkg barnarizsl­iszt, 15 dkg tápiókakem­ényítő, 10 dkg kölesliszt, 3 dkg útifűmaghé­j-őrlemény, 1 cs. sütőpor, 4 dkg édesítő, 4,4 dl víz, 2 ek. citromlé. A forgatásho­z: 5,5 dkg holland kakaópor, 6,5 dkg kókuszresz­elék, 1 dkg fahéj

Elkészítés: A kimért száraz alapanyago­kat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a vizet és a citromleve­t, alaposan összedolgo­zzuk. 5 percet pihentetjü­k.

A forgatásho­z elvegyítjü­k a kakaóport, kókuszresz­eléket, fahéjat és édesítőt.

Egy kenyérform­át sütőpapírr­al kibélelünk vagy vékonyan kiolajozun­k. A tésztából (kb. 1,5-2 cm átmerőjű) golyókat formázunk, megforgatj­uk a kakaóporos keverékben, majd 180 Celsius-fokon, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Mit eszik az ország? Elindult a nagy egészséges­életmód-felmérés. Szavazzon ön is a miteszikaz­orszag.hu weboldalon november 30-ig.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary