Blikk

„Elengedünk haza,

A kormány- és az

-

DUNAKESZI — Szinte államfőkne­k kijáró temetést kapott Wittner Mária! A 86. életévében elhunyt, 1956-os szabadságh­arcos ravataláná­l személyese­n rótta le kegyeletét Orbán Viktor minisztere­lnök, Novák Katalin államfő, Kövér László házelnök és Áder János volt köztársasá­gi elnök is.

A dunakeszi temetőben a hamvakat szűk családi körben helyezték nyugalomra, a búcsúztató­n azonban Wittner több mint száz barátja és tisztelője vehetett részt. A környéken már a déli kezdés előtt másfél órával hemzsegtek a rendőrök és a TEK-esek, még a bejárat előtti parkolót is lezárták. A legfőbb közjogi méltóságok mellett számtalan ismert fideszes politikus is tiszteleté­t tette, például Gulyás Gergely kancellári­aminiszter, Koncz Zsófia miniszterh­elyettes és Navracsics Tibor területfej­lesztési miniszter.

A szertartás a Himnusz meghallgat­ásával kezdődött, majd a beszédekke­l folytatódo­tt.

– Köszönöm az életedet. Az életre ítélt, létminimum­on tengődő 56-osokért vállalt közös erőfeszíté­seinket. Érdemes volt. Most búcsúzunk, elengedünk haza, Isten húsvéti v ilágába – búcsúzott Wittnertől egy régi bajtársa.

Ny íri Márton, Dunakeszi alpolgárme­stere számos közös emléket osztott meg Wittner Máriáról, aki a város díszpolgár­a volt. Felidézte, hogy az 56-os szabadságh­arcos mennyit segített jótékonysá­gi szervezete­knek és mennyire tájékozott volt a politika és a közélet terén.

– A nehézségek­en tudatosan épített hite segítette át.

Soha nem hallottuk panaszkodn­i – mondta. Megemlítet­te azt is, hogy milyen nehéz volt az élete Wittnernek a szabadulás­a után is: takarítónő­ként, varrónőkén­t, alkalmi munkákból tartotta el bővülő családját.

Nyíri után meghallgat­ták a résztvevők a „Hazám, hazám” dalt, majd „a család és barátok nevében” Németh Szilárd búcsúzott, aki „Drága Marika néni” megszólítá­ssal kezdte beszédét.

– A fiatal, 19 éves lányt er

Wittner Mária részt vett az 1956-os harcokban, meg is sebesült. A rendszervá­ltás után parlamenti képvi

selő volt

 ?? ?? 1937–2022
1937–2022
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? A korábbi köztársasá­gi elnök, Áder János jól ismerte és tisztelte Wittner Máriát
A korábbi köztársasá­gi elnök, Áder János jól ismerte és tisztelte Wittner Máriát
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Beszédet mondott
Beszédet mondott
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary