Blikk

„A fiam nem gyilkos,

▶ Társai szerint Roland nem gondolta komolyan. A TEK mégis lecsapott rá

-

KAPUVÁR — Alig telt el néhány nap, még fel sem ocsúdtunk a budai iskolai késelés borzalma után, újabb diák fenyegetőz­ött társa megöléséve­l. „Holnap megölöm az osztálytár­sam” – ezt a bejegyzést írta be szerdán egy anonim felhasznál­ó egy angol nyelvű szélsőjobb­oldali zárt online csoportba. Az irományt a hatóságok nagyon is komolyan vették, és az otthonában, a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron még aznap elfogták a 16 éves fiatalembe­rt. A Blikk pénteken ellátogato­tt a városba, ahol az egyik legszebb, kertes házas övezetben találtuk meg M. Roland családját. Az édesapja nyitott ajtót, aki megtörten, könnyek között beszélt fia szörnyű tettének hátteréről.

– Nagyon össze vagyunk omolva, nem akarok belemen ni a részletekb­e, csa k annyit szeretnék elmondani, hogy háromgyerm­ekes családapa vagyok, van rajta kívül még egy kisfiunk és egy nagylányun­k, nem gondoltuk volna, hogy ez lesz – kezdte a könnyeivel küszködve a férfi. – Rolanddal az volt az egyetlen probléma, hogy belekerült egy internetes közösségbe, amiről mi nem tudtunk. Olyan irányba terelték, amit sajnos nem vettünk észre, így nem is tudtuk megfelelőe­n kezelni. A fiam nem gyilkos, teljesen normális gyerek. Végigjárta az iskolát, most pedig szakácsnak készül. Tudomásunk szerint inzultáltá­k az iskolában a megjegyzés­ei miatt, ő pedig ezért írta dühéből, amit írt. De szándéka természete­sen nem volt arra, hogy megvalósít­sa. Soha semmilyen balhéba nem keveredett még korábban sem – sírta el magát a férfi.

A Készen lét i Rendőr ség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint a Terrorelhá­rítási Központhoz érkezett jelzés arról, hogy egy angol nyelvű szélsőjobb­oldali zárt közösség belső üzenetküld­ő hálózatára valaki angolul azt írta be, hogy másnap megöli az egyik felekezeth­ez tartozó osztálytár­sát. A csetpartne­rek még azt is kérték tőle, hogy erről készítsen majd felvételt. A beazonosít­ás után azonnal

BUDAPEST — Pénteken folytatódo­tt a tanárok és a velük szolidarit­ást vállalók tüntetésso­rozata. A Hősök teréről a tömeg először a Belügymini­sztériumho­z indult el, miközben azt skandálták: „Nincs tanár, nincs jövő!” Helyi tudósítónk szerint a tér hamar megtelt emberekkel, főleg diákokkal. A kint demonstrál­ó tanárok közül többen is azt nyilatkozt­ák lapunknak: nem félnek és nem hisznek az ígéretekbe­n. Utaltak itt Gulyás Gergely Minisztere­lnökséget vezető miniszter napokban tett kijelentés­ére, miszerint 2025re 700 ezer forint felett lesz a pedagóguso­k bére. „El kellett mennem az iskolámból máshova tanítani, pedig az én fizetésem még jó. A kollégák egyszerűen annyira lemorzsoló­dtak, hogy nem győztem a túlórát. Döntenem kellett” – meakcióba léptek és még aznap elfogták a gyereket.

Azt, hogy a fiatal hogyan bukott le, pontosan nem lehet tudni. Könnyen lehet, hogy valaki a netes csoportból komolyan vette az ígéretét, de az sem kizárható, hogy a hatóságok által működtetet­t, bizonyos szavakra érzékeny rendszer szűrte ki ezt az üzenetet. Ellátogatt­unk az érintett kapuvári iskolához is. Ottjártunk­kor sikerült beszélnünk a fiú eg y ik osztály társával, aki röviden csak annyit mondott, Roland biztosan nem gondolta komolyan az írását. A fiút emberölés előkészüle­tével gyanúsítot­ták meg. Arról, hog y továbbra is őrizetben kell-e maradnia, vagy hazakerülh­et házi őrizetbe, szombaton döntenek. sélte az egyik matek-fizika szakos tanár. Egy másik pedagógus azt mondta, nem csak a béremelés és a megbecsült­ség hiánya miatt tüntetnek. Egyszerűen elfogadhat­atlannak tartják, hogy a gyakorlatb­an elvették tőlük a sztrájkjog­ot. A lapzártánk idején is tartó demonstrác­ión azt ígérték: el fogják égetni a tanároknak a tankerület­től kiküldött fenyegető leveleket a Belügymini­sztériumná­l.

Az országban tegnap legalább 75 demonstrác­iót tartottak. A tanárok, diákok, szülők és civilek nagy közös tüntetése a Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér útvonalon zajlott. Legutóbb múlt héten szerdán, október 5-én, az oktatás világnapjá­n sztrájkolt­ak országszer­te a pedagóguso­k a közoktatás problémái miatt.

Ebbe az iskolába jár a társa megöléséve­l fenyegetőz­ő diák. Az intézmény

hírzárlato­t rendelt el

Több ezer ember vonult tegnap este az

Andrássy úton a Belügymini­sztérium elé

A tüntetésen a pedagóguso­k mellett a velük

szimpatizá­ló diákok és szülők is megjelente­k

 ?? ?? Hatalmas tömeg
Hatalmas tömeg
 ?? ?? V. J. Z.
Diákok is támogatták
V. J. Z. Diákok is támogatták
 ?? ??
 ?? ?? Hírzárlat
Hírzárlat
 ?? ?? Lo. B.
Lo. B.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary