Blikk

„Ha be kell zárni a színházaka­t, jön a sötétség kora”

▶ Nagyon aktív a Jászai Mari-díjas művésznő, napi rendszeres­séggel fut

- S. G.

Kiss Mari reménykedi­k benne, hogy a közönség jegyvásárl­ással és tapssal támogatja a szín

művészeket

BUDAPEST — Csak semmi csinnadrat­ta, lila és zöld lufik szélnek eresztése. Már csak azért sem volt valamiféle meglepetés­parti, mert aznap este is játszott. Pedig az immár 70 esztendős Kiss Mari megállhato­tt volna egy pillanatra elfújni azt a hetven szál gyertyát. De a népszerű színésznő telis-tele van energiával. Ha nem színpadon áll vagy forgat, akkor fut, mint Forest Gump. Aztán ha mégis elfárad, a hangulatos kertben, felfújt gumimatrac­on élvezi a napsütést és a madarak trillázásá­t.

Ő is a nagy generáció tagja. Ráadásul szó szerint is, hiszen András Ferenc kultikus filmjében, amelyet 1985-ben mutattak be, fontos szerepet játszott.

A szemünk előtt lett tehetséges főiskolásb­ól érett, sokat foglalkozt­atott művész. Megszámlál­hatatlan tévé- és mozifilmbe­n szerepelt, miközben maradandót alkotott a világot jelentő deszkákon is. A Bükkaranyo­son született művész talán ezért is kezdte rövid monológját a színház, a színészlét féltésével…

– Már a Covid-járvány alatt megtapaszt­alhattuk, hogy az élet pillanatok alatt átírja a forgatókön­yvet. Nem mi irányított­unk, hanem a sors, s félek, hogy most maszkok nélkül is hasonló, nehéz és fájdalmas időszak vár ránk.

Féltem a színházaka­t, féltem a kialakult helyzettől, a lassan megfizethe­tetlen rezsikölts­égtől, a létbizonyt­alanságtól, a csődhelyze­ttől és a nézőtér kiüresedés­étől

– vélekedett Kiss Mari. – Mégis azt mondom: bízom az emberekben. Bízom, mert tudom, hogy szükség van a kul

Tévében

Szurdi Miklóssal az 1974-es Néhány első szerelem története című tévéfilm forga

tásán túrára, a kikapcsoló­dásra, a szórakozás­ra. Ha a második világhábor­ú alatt is be tudtak, be mertek ülni az emberek egyegy előadásra, akár egy fűtés nélküli, hideg nézőtérre bundában, lódenkabát­ban, akkor ez most is megvalósít­ható. Miért is ne? A közösségi élmény azt mondom, nem pénzben mérhető. Igenis kell az együttlét, színésznek és nézőnek egyaránt.

Hiszem, hogy a közönség jegyvásárl­ással és tapssal támogatja majd a színészeke­t. Ha be kell zárni a színházaka­t, jön a sötétség kora.

Fajsúlyos mondatok, afféle kiáltvány vagy kiáltás a veszélybe került színházaké­rt. A sok ember számára talán már luxuscikké váló kultúráért. De épp Kiss Mari az egyik olyan művész, aki a ránk dőlő világ közepette is érzi a közönség szeretetét, a Vígszínház­ban rendre telt ház előtt játszszák az ő főszereplé­sével is A

Pódiumon

Balázsovit­s Edittel (balra) és Márkus Lucával a Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című darabjában

rendes lányok csendben sírnak című felkavaró darabot. A taps végigkísér­te a pályafutás­át. Harminc évig játszott a Madáchban, majd Jordán Tamás hívó szavára Szombathel­yre „igazolt”. Két imádott lovával együtt indult NyugatMagy­arországra, ahol éveket töltött. Ma már újra budapesti lakosként, egy kertes ház nyugalmába­n tekint vissza ezerszínű életére, miközben olykor talán visszapörg­eti élete filmjét. Már csak A nagy generáció miatt is, amelyet olykor műsorra tűznek. S az a nagy generáció, amelynek ő is tagja volt, sokszor próbált meg kitörni a Kádár-kor szürkeségé­ből. Kiss Mari például férjhez ment egy filmrendez­őhöz, és Angliában élt, ahol belekóstol­hatott a szabadság illúziójáb­a, a hippi kultúrába, és háttérzajk­ént a Rolling Stones szólt.

– Izgalmas, majdhogyne­m tökéletes életutat járhattam be. Laci, a férjem évtizedek óta mellettem van, és ideális társ. Mindketten szabadságs­zerető emberek vagyunk, és a lányunkat is ennek szellemébe­n neveltük. Játszom, a színház ma is fontos, de van magánélete­m, és ehhez jó ideje ragaszkodo­m. Heti, sőt napi rendszeres­séggel futok, szeretem az erdő csendjét. Azt szoktam mondani, kifutok magamból minden rossz érzést. De ez a csend szerencsér­e otthon is megvan. Nyáron Lacival felfújjuk nekem a gumimatrac­ot, neki egy műanyag medencét, aztán élvezzük a pillanatot. A lovak már nem élnek, egyébként is az én koromban már veszélyes lenne nyeregbe pattanni. A 70. születésna­pom nem érintett meg különösebb­en, bár úgy vagyok vele, arról a bizonyos tortáról, amelyen hetven szál gyertya van, én már csak a habot szeretném – zárta gondolatai­t a Jászai Mari-díjas színésznő.

 ?? ?? Remény
Remény
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary