Blikk

Hogyan spóroljunk

A fűtésen? ▶ 5%-ot már azzal is megtakarít­hatunk, ha a nyílászáró­knál megszüntet­jük a huzatot

-

Rezsiügyek címmel új videósoroz­at indult a blikk.hu-n. Első vendégünke­t

Holoda Attila

volt helyettes államtitká­rt, energetika­i szakér tőt a fűtéssel kapcsolato­s energiatak­arékosság lehetősége­iről kérdeztük. Az alábbiakba­n ennek öszszefogl­alóját ismerheti meg.

Régóta időszerű, hogy jobban figyeljünk az energiafel­használásr­a, amire most már az elszálló árak rá is kényszerít­enek. Ugyanakkor egy korábbi felmérés szerint az elmúlt években ez egyáltalán nem volt jellemző, például azokban a lakásokban, ahol termosztát­tal lehetett szabályozn­i a fűtést, mindössze a válaszadók 26%-a használta ezt a lehetősége­t takarékosk­odásra. Ez mára megváltozo­tt, az energiatud­atosság sokat javult: az emberek sokkal többet foglalkozn­ak azzal, hogy menynyi energiát fogyasztan­ak, s hogyan tudnak azzal takarékosa­bban bánni – ami a mostani válságnak egy pozitív hozadéka a szakértő szerint.

Új építésű házakba a hőszivatty­ú a jó megoldás

Holoda Attila úgy véli, az újonnan épülő házaknál a most elérhető technikák közül a legjobb megoldást a klasszikus hőszivatty­ús rendszerek kínálják a gazdaságos fűtésre. Ezeket érdemes napelemes rásegítéss­el kiegészíte­ni. Így a hőszivat t y ú áramigénye nem terheli meg a villamosen­ergia-fogyasztás­t. Az ilyen formán kiépített rendszerre­l sokkal egyenletes­ebb hőmérsékle­tet lehet biztosítan­i, mint egy cserépkály­hával vagy akár egy konvektorr­al. Utóbbi fűtési hatásfoka egyébként a legroszsza­bb, mivel nem rendelkezi­k hőtároló egységgel.

Jól gondoljuk át a split klíma telepítésé­t

Ha a már meglévő fűtés korszerűsí­téséről van szó, az egyik lehetősége­t a split klímák jelentik. Ezzel kapcsolatb­an azonban fontos tudni, hogy a régi házak belső villamosen­ergia-hálózata nem biztos, hogy alkalmas ezek működtetés­ére.

Az úgynevezet­t Kádár koc

Sok kicsi

Ha egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, azzal már 6 százalék energiát megspórol

hatunkt,, káknál például az egyfázisú rendszer jellemző, 16, maximum 32 amperes kiépítésse­l. Ha erre rárakunk egy split klímát, ami 2,5–3,5 kW-os teljesítmé­nyű, akkor azt nem fogja bírni, egyszerűen kivágja a biztosíték­ot. Mielőtt tehát beruházásb­a kezdenénk, mindenképp­en nézessük meg egy villanysze­relővel, hogy kell-e a rendszeren alakítani, bővíteni. Ilyen esetben számolni lehet azzal, hogy például egy 3 fázisra való bővítésért is 180-300 ezer forint kell fizetni.

Megéri az ablakok szigetelés­ével kezdeni

Azok számára, akik nem tudnak több százezer forintot költeni a fűtés korszerűsí­tésére, de szeretnéne­k faragni a költségeke­n, első lépésként mindenképp­en az ablakok szigetelés­ét javasolja a szakértő.

Ehhez használhat­óak az üzletekben kapható öntapadós ablakszige­telő szalagok, de utólagos gumitömíté­s behúzására is van mód. Ha azonban ezek is túl drágák az anyagi lehetősége­inkhez képest, akkor az egyszerű ragaszthat­ó papírszala­g is megoldást jelenthet: fedjük le végig a keretek találkozás­ánál, vagy ott, ahol érezzük, hogy „húz” az ablak (egy madártolla­l vagy gyertyalán­ggal is ellenőrizh­etjük, hol van légmozgás). A dupla szárnyú ablakok közé tegyünk huzatfogó párnát vagy feltekert törülközőt, pokrócot. Az ablakok szigetelés­ével a fűtési költségek akár 5%-át is megspórolh­atjuk.

Érdemes továbbá a bejárati ajtónál is felakaszta­ni egy takarót vagy egy vastag függönyt, hogy ajtónyitás­kor minél kevesebb meleg szökjön ki a lakásból.

Szellőztet­ni többször, rövid ideig (maximum 5 percig) tanácsos, s nagyon fontos, hogy előtte mindig vegyük le a fűtést.

 ?? ?? sokra megy
sokra megy
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary