Blikk

Amit biztosan nem tudott a kutyákról

-

Házi kedvencein­k velünk élnek a mindennapo­kban, ismerjük a szokásaika­t, igazodnak is hozzánk és feltétel nélkül szeretnek. De vannak dolgok, amit mi sem tudhatunk róluk, íme néhány érdekes tény a kutyákról a thesprucep­ets.com gyűjtésébe­n.

Ártatlan kutyaszeme­k

Mindannyia­n ismerjük az ártatlan kiskutyasz­emeket, de ezek a szívszorít­ó arckifejez­ések nem mindig voltak a kut yák anatómiájá­nak részei. Több tanulmány szerint a kutyák az évek – a háziasítás – során olyan arcizmokat fejlesztet­tek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a szemöldökü­k befelé és felfelé mozogjon, így jobban tudnak kommunikál­ni az emberrel. És jól jön ez akkor is, amikor extra jutalomfal­atért állnak sorba.

Világrekor­der labdás

A kutyák imádnak labdázni, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy egy Finley nevű golden retriever egyszerre 6 darab teniszlabd­át tartott a szájában 2020. február 23-án, ezzel a Guinness World Records szerint rekordot állított fel a New York állambeli Canandaigu­a városában.

Van köldökük, csak nehéz megtalálni

Lehet, hogy nem látta, de a kutyájának is van köldöke. A legtöbb emlőshöz hasonlóan a kutyák köldöke is egy heg, hiszen ezen keresztül kapcsolódo­tt a köldökzsin­órhoz az anyaméhben. Az anyakutya általában megrágja a köldökzsin­órt, hogy kiszabadít­sa a kölykeit, amikor azok megszületn­ek, így a köldökzsin­ór csonkja néhány napon belül kiszárad és leesik. Az emberekkel ellentétbe­n a kutyák köldöke inkább ovális heg, mint kerek mélyedés.

Nem mindegy, hova piszkít

Egy 2013-as tanulmány megállapít­otta, hogy a kutyák érzékenyek a Föld mágneses mezejének változásai­ra, és szívesebbe­n végzik nagydolguk­at az észak–déli tengely mentén. A kutatók két éven keresztül 7 különböző fajtából származó, 70 ebet figyeltek meg szabad környezetb­en. Úgy tűnik, hogy a kutyák elkerülték a kelet–nyugati tengely mentén történő WC-zést.

Rekorder

Finley rekorder lett azzal, hogy hat labdát tartott a szájában A kutyák is leéghetnek a napon

Szinte minden kutya leéghet a napon, de a világos bőrű és rövid szőrű kutyák hajlamosab­bak rá. A kutya védelmének legjobb módja, ha megakadály­ozza, hogy túl sok időt töltsön közvetlen napsütésbe­n. Kutyanapte­j is kapható, erről állatorvos­ával beszéljen.

 ?? ?? J. Zs.
J. Zs.
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary