Blikk

Öt évig ugyanarra a napra ébredt a tinilány

▶ Reggelente az apja felébreszt­ette, és elmagyaráz­ta, hogy mi történt vele

-

GREENSBORO — Minden nap egy új kezdet – ez a konyhafilo­zófiai bölcselked­és rémes valósággá vált egy amerikai lány számára: a tudata megrekedt 2017. október 12-nél, és reggelente úgy ébredt fel, hogy mindent újra kellett tanulnia.

A most 19 éves Caitlin Little azon az öt évvel ezelőtti napon futóversen­yen vett részt, ahol az egyik ellenfele megbotlott, és véletlenül fejbe vágta. A sérülés nem tűnt komolynak, a szülei nem is aggódtak egészen addig, amíg az autójukhoz nem értek, és Caitlin nem tudta, hogy kell kinyitni az ajtaját, mert nem értette, hogy működik a kilincs. A helyi kórházban azt állapított­ák meg, hogy agyrázkódá­st szenvedett, és emlékezetk­iesése van, amely egykét héten belül bizonyosan elmúlik. De nem ez történt, nem tértek vissza emlékei, reggelre mindig elfelejtet­te, hogy mi történt előző nap, vagyis pontosan az zajlott le a valóságban, ami Drew Barrymore karakterév­el Az 50 első randi című filmben. Az édesapja, Chris feladata volt, hogy felébressz­e, és elmagyaráz­za neki, hogy elvesztett­e az emlékezeté­t.

A kétségbees­ett szülők het

Drew Barrymore és Adam

Sandler Az 50 első randi című romantikus vígjátékba­n

ven különböző szakorvosh­oz vitték el, de csak annyi derült ki, hog y Caitlin anterográd amnéziában szenved, ami általában néhány óra alatt elmúlik, de ha az agy emlékezeté­rt felelős része sérül, bármeddig eltarthat. Segíteni viszont nem tudtak a szakembere­k.

A lány azonban nem adta fel, rendkív ül szigorú napirend szerint élt, úgy szervezte meg mindennapj­ait, hogy minden teendőt felírt apró cédulákra.

– Nagyon meg kell szerveznem az életemet, emiatt rengeteg post-it cetlim van, amire az van írva, hogy „Hé, csináljuk ezt!”, vagy „Ez új”, vagy bármi más, ami segít eligazodni a mindennapo­kban. El sem tudom képzelni nélkülük az életem – nyilatkozt­a Caitlin a WGHP tévécsator­nának.

A lány gyógyulni akarásának köszönhető, hogy néhány

Caitlin elvesztett öt évet a tinikorábó­l, de végre javulni kezdett az állapota Tizennégy évesen egy futóversen­yen véletlenül fejbe vágta az egyik

versenyzőt­ársa hete biztató javulás indult el az állapotába­n. Édesanyja figyelt fel rá, hogy a lány elmesélte: hazafelé jövet látott egy kismacskát, és még azt is le tudta írni, hogy milyen volt, mit csinált, vagyis elkezdett működni az emlékezete. Igazán nagy előrelépés­t az jelentett, amikor pár nappal később újra futni kezdett, sőt egy öt kilométere­s versenyen is elindult, ahol célba ért. Ez nem lett volna lehetséges, ha nem emlékszik az útvonalra.

Szülei szerint csoda történt, orvosai viszont Caitlin csodás akaraterej­ét dicsérik. Az anterográd amnéziában szenvedők nagy része ugyanis egy-két év elteltével el fogadja a helyzetét, nem küzd a gyógyulásé­rt, ő azonban mindent megtett azért, hogy kiszabadul­jon 2017. október 12. fogságából.

WARWICK — A temetők és a gyászszert­artások megszállot­tja egy brit nő, aki hivatalos siratóassz­ony lett Angliában, eddig már több mint 200 számára idegen személy búcsúztatá­sán vett részt. Az 55 éves Jeane Trend-Hill bejárta a világot, hogy temetőket látogasson, és azután kezdett el temetéseke­n részt venni, hogy 2012-ben véletlenül besétált egy kápolnába, ahol éppen gyászszert­artás volt. Miután rendszeres látogatója lett a síroknak, a temetői dolgozók felvették Jeane-nel a kapcsolato­t. Akkor hívták, amikor az elhunytnak nem volt családja vagy barátai.

– Megkérdezt­ék, részt tudnék-e venni egy temetésen, mert nem volt gyásznép. Vállaltam és azóta rendszeres­en megkérnek, csatlakozz­ak, hogy senkit ne temessenek el egyedül. Szívesen vállalom ezt kegyeletbő­l – magyarázta Jeane, aki órákat tölt sírok fényképezé­sével és rendbetéte­lével is.

A házaspár autózik, amikor a feleség a fejéhez kap:

– Úristen! Bedugva hagytam a vasalót, le fog égni a ház!

– Nem fog! – feleli a férj. – Nyitva felejtette­m a csapot a fürdőben.

 ?? ?? ...DE IGAZ!
...DE IGAZ!
 ?? ??
 ?? ?? Fatális véletlen
Fatális véletlen
 ?? ?? Küzdő
Küzdő
 ?? ?? Klasszikus
Klasszikus

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary