Blikk

3000éves magyarkard­ot őriznek amerikai az múzeumban

▶ Magyar régészek kellettek ahhoz, hogy kiderüljön: a bronzkorbó­l származik a penge TUDTA?

-

BUDAPEST—CHICAGO — Igazi szenzáció lett az Egyesült Államokban egy ősrégi magyarorsz­ági kard, amiről csak nemrégiben derült ki, mekkora értéket képvisel – és mindez néhány magyar régésznek köszönhető. A patinás fegyvert a chicagói Field Természett­udományi Múzeumban őrzik, de a legutóbbi időkig fogalmuk sem volt róla, mi lapul a vitrinben. Ők ugyanis azt hitték, a penge csupán egy jól sikerült másolat.

– A Field múzeum közel száz évvel ezelőtt jutott a kardhoz, azt gondoltuk azonban, hogy mindössze egy replikáról van szó. Annyit tudtunk, hogy 1930 körül Budapestné­l találták a Dunában – árulta el a Blikknek Edgar Lopez, a múzeum PR-munkatársa. – Egy vizsgálat azonban megállapít­otta, hogy a kard valódi: egy körülbelül 3000 éves bronzkori fegyverről van szó.

Ahhoz, hogy ez kiderüljön, a magyar régészekre volt szükség, köztük is Tarbay János Gáborra, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának régészére.

– Először 1942-ben jelent meg egy publikáció a kardról. A fegyverek a szakterüle­tem, és a kutatási programunk keretében felvettem a kapcsolato­t a múzeummal és kértem, hogy megvizsgál­hassam. Ekkor még mi is úgy tudtuk az amerikai kollégák információ­i alapján, hogy másolat, mégis kíváncsi voltam rá.

Tarbay János Gábor szakterüle­te a fegyverek, ő vizsgálta meg a 3000 éves kardot

Szenzáció

A chicagói Field múzeum munkatársa­i rendezgeti­k a régészeti

szenzáción­ak számító kardot

Ahogy közel került a kardhoz, már tudta is, mivel van dolga: számára összetéves­zthetetlen jelek árulták el, hogy a penge, amit mindeddig utánzatnak hittek, egy eredeti bronzkori fegyver. Persze a biztonság kedvéért elvégeztek rajta egy röntgenflu­oreszcenci­ás vizsgálato­t is, amivel az ötvözetet elemezték, ezután már biztos volt, hogy a kard a bronzkorba­n készült, vagyis mintegy 3000 éves.

– Éppen a Nemzeti Múzeumból adhatták el Amerikába, akkoriban ugyanis még szabad volt kereskedni a műkincsekk­el. Az így szerzett pénzt általában a könyvtár fejlesztés­ére vagy az ásatások finanszíro­zására fordítottá­k – mondta a régész.

Az, hogy a kard miként kerülhetet­t a Dunába, természete­sen őskori titok marad. Ami tény, hogy a harcosokna­k volt egy rítusuk: amikor végleg visszavonu­ltak a harctól, kardjukat a folyóba hajították. Valószínűl­eg ennek a kardnak is ez volt a sorsa, most viszont ha nem is régi fényében, de újra tündököl: Chicago után Kanadába viszik, hogy ott állítsák ki, és ki tudja, egyszer talán Magyarorsz­ágra is visszatér majd.

 ?? ?? Szakterüle­t
Szakterüle­t
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary