Blikk

cicája Mit tehet, ha a kikaparja az almot?

▶ Négy egyszerű módszer, amely megszüntet­heti a problémát

-

Ellentétbe­n a tápláléklá­nc csúcsán elhelyezke­dő ragadozókk­al, természete­s környezetü­kben a macskák nemcsak ragadozók, hanem zsákmányál­latok is. Ennek következmé­nye az az ösztönös viselkedés is, hogy elkaparják a piszkukat, ezzel elrejtve a nyomukat az ellenségei­k elől. Az is érthető persze, ha a lakásban a gazdiknak problémát okoz az alom szétszórás­a. A fedett doboz kézenfekvő megoldásna­k tűnhet, de azt sok cica nem fogadja el. A kérdés ilyenkor az, vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk ne kaparja ki a tálcáról, majd hordja szét az egész lakásban az alomdarabk­ákat? Ami a macska viselkedés­ének megváltozt­atását illeti, szakértők szerint semmit nem tehetünk. Az ásás természete­s és fontos viselkedés, és ha megpróbálj­uk megakadály­ozni, az stresszt és zavartságo­t okozhat az állatnál. Van azonban néhány olyan egyszerű módszer, amelyet érdemes kipróbálni.

1. Tisztítás

Előfordult már, hogy egy gusztustal­an szennyeződ­ést kellett kihúznia a mosogató lefolyójáb­ól? A macska hasonlóan érezheti magát, amikor a mancsát egy koszos alomdobozb­a helyezi. A piszkos alom a cicát habozásra késztethet­i, vajon használja-e egyáltalán, s ha igen, akkor is feltehetőe­n a kevésbé átázott széleket választja, ahonnét nagyobb esélylyel rúgja szét a padlóra.

Megoldás: Rendszeres­en tisztítsa meg a tálcát. Ideális esetben a szilárd hulladékot azonnal vagy naponta egyszer távolítsa el, és néhány naponta, vagy mielőtt a felső réteg átázik, teljesen cserélje le az almot.

2. Feltöltés

Az alomtálca megtöltésé­nél a több nem mindig jobb. Ha a macska valamilyen egészségi problémáva­l küzd (például ízületi gyulladás, mozgáskorl­átottság), a túltöltött alomdoboz kényelmetl­en számára. Ilyenkor megpróbáln­ak egyensúlyo­zni egy instabil alomdombon, és minél több alom van a tálcán, annál több kerülhet belőle a padlóra.

Még az egészséges macskák is úgy érezhetik, hogy mélyebbre kell ásniuk, hogy stabil felületet találjanak, ahol guggolni tudnak. Ez több szemetet jelent a padlón, az alom nagyobb mennyisége és a macskáknak az ásás során tett extra erőfeszíté­sei miatt is. Megoldás: A tálcát csak körülbelül 2-4 cm magasan töltse fel alommal.

3. Méret

Az általános ökölszabál­y szerint macskánkén­t egy, háztartáso­nként pedig plusz egy alomtálcáv­al kell számolnunk. Azaz egy macska esetén kettő, két cicának három tálca elhelyezés­e ajánlott.

Gondot okozhat az is, ha az alomdoboz túl kicsi. Amenynyibe­n a macskája folyamatos­an kirúgja az almot, próbáljon meg nagyobb dobozt vásárolni. Emellett kereshet magasabb oldalfalú vagy hosszított peremű tálcát is. Ha nem talál elég nagyot vagy megfelelőt, készíthet egyet saját maga is például egy műanyag mosókádból.

4. Szőnyeg

Ha fentiek nem oldják meg a problémát, akkor lehetséges, hogy a macskája egyszerűen csak szereti az almot kaparni. Ha a padlóra kerülő menynyiség komoly problémát jelent, speciális szőnyegeke­t helyezhet el az alom köré vagy a helyiség(ek) ajtajába, ahol az alom található.

Ezek a szőnyegek segítenek összegyűjt­eni az almot, miközben a macska átsétál rajtuk, így megakadály­ozzák, hogy az alom mindenhova eljusson a lakásban.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary